VACATURE DEELTIJDSE COÖRDINATOR STRIP TURNHOUT VZW (M/V/X)

Je bent hier:  Home » Nieuws » VACATURE DEELTIJDSE COÖRDINATOR STRIP TURNHOUT VZW (M/V/X)

Stripgids ken je ongetwijfeld van het gelijknamige tijdschrift, of de vele activiteiten die de organisatie aanbiedt (zoals de Stripgids Salons en Stripgids Academie). En dan hebben we het nog niet gehad over de prijzen die Stripgids al jaren in goede banen leidt: de Bronzen Adhemar en de Willy Vandersteenprijs. Om onze verdere groei te professionaliseren is Stripgids op zoek naar een coördinator (m/v/x).

Stripgids is het expertisecentrum en productiehuis over het actuele beeldverhaal en het striperfgoed in Vlaanderen. Stripgids heeft een unieke positie in het literaire landschap, stimuleert de verwondering, de nieuwsgierigheid, de kennis, de creativiteit en ook het lees- en kijkplezier bij lezers en stripmakers. Stripgids verbindt daarnaast het stripbedrijf, de cultuursector en de brede samenleving.

Sinds 2023 is Stripgids door Literatuur Vlaanderen erkend als Literaire Organisatie.

Wellicht ken je Stripgids vooral van het gelijknamige literair tijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt. En van de Bronzen Adhemar, de belangrijkste prijs voor stripmakers in Vlaanderen en de Willy Vandersteenprijs. Met het tijdschrift houdt de organisatie de vinger aan de pols van wat er leeft in de wereld van de Vlaamse en internationale strip. Een wereld die divers is en zichzelf steeds vernieuwt.

En dat beoogt Stripgids ook: vernieuwing. Stripgids benadert ‘strips’ als een innovatieve, literaire en visuele artistieke discipline met een rijk verleden: van graphic poems over underground comics, webtoons, … tot en met aloude, gevestigde familiereeksen. Strips hebben het vermogen om mensen te beroeren, betrekken, empoweren en te activeren. Daarom zoekt Stripgids expliciet naar de aansluiting met de civil society, en zet ze zich onafgebroken in om de kennis van en beeldvorming over strips bij het publiek, de overheden, het onderwijs en de media positief en genuanceerd in te kleuren.

Behalve ons gewaardeerd tijdschrift passen de uitreiking van de Bronzen Adhemar en de Willy Vandersteenprijs perfect in de missie van de organisatie. Naast de populaire Stripgids Salons, masterclasses, expo’s en diverse projecten met partners zoals het Rock Paper Pencil Festival, etc … . Een ervaren team van drie doorwinterde stripkenners zorgt al jaren voor de realisatie ervan, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers.

Stripgids heeft haar roots in stripstad Turnhout en is daar nog steeds partner in verschillende projecten, maar is intussen actief in heel Vlaanderen en Brussel. Er wordt dus niet op een vaste locatie gewerkt, maar indien nodig is er wel een uitvalsbasis in centrum Turnhout beschikbaar, op wandelafstand van het station.

Om haar rol stevig in te vullen, de interne organisatie te versterken en haar groeiambities te verwezenlijken, zoekt Stripgids (Strip Turnhout vzw) een deeltijdse ondernemende, zakelijke en meewerkende coördinator (m/v/x).

Stripgids zoekt een deeltijdse ondernemende, zakelijke en meewerkende coördinator (m/v/x)

Je opdracht 

 • Je coördineert de algemene werking van de vzw: samen met je collega’s in het team maak je een jaarplan op en draag je zorg voor een kwaliteitsvolle uitvoering ervan. Je zorgt in dat kader voor een vlotte taakverdeling binnen het team en met externe partners.
 • Je rapporteert aan het bestuur van Strip Turnhout vzw en kan op hen rekenen om je te ondersteunen, te inspireren en de resultaten op te volgen.
 • Je neemt de eindverantwoordelijkheid op voor de interne zakelijke werking (o.a administratie, financiën – met de hulp van een externe boekhouder), de opvolging van de beheersovereenkomsten met de huidige financiers en de zoektocht naar alternatieve middelen.
 • Je begeleidt interne werkgroepen i.k.v. specifieke projecten (zoals de voorbereiding van ‘50 jaar Stripgids’ in 2024, de marktstrategie van ons tijdschrift, …) 
 • Om de organisatie en het merk Stripgids sterker te positioneren bouw je mee aan een duurzaam netwerk en ondersteun je het team op vlak van externe communicatie.
 • Je vertegenwoordigt Stripgids in overlegstructuren van relevante organisaties (zoals Folio, Overleg Literaire Organisaties, …) en bij overheden en subsidieverleners – wanneer nodig met ondersteuning van het bestuur.
 • Je geeft mee vorm aan de toekomst en de rol van Strips in de Vlaamse literaire wereld en houdt samen met het team de vinger aan de pols van de sector.

Jouw profiel 

 • Je bent een teamspeler in hart en nieren en omarmt de rol van een coördinator die meedraait in de dagelijkse werking van de organisatie.
 • Je bent kritisch, strategisch en een krak in planning. 
 • Je bent probleemoplossend ingesteld, met oog voor de langere termijn.
 • Je ziet opportuniteiten en je kan de haalbaarheid ervan realistisch inschatten.
 • Je hebt ervaring met interne organisatie.
 • Je hebt ervaring met (dagelijks) financieel beheer, zonder dat je zelf een financieel expert hoeft te zijn. 
 • Je hoeft geen grote stripkenner te zijn (je collega’s zijn dat wel) maar een hart voor de Negende Kunst is een pluspunt.
 • Je kan de werking van de organisatie uitdragen in de sector en t.o.v. stakeholders.
 • Je bent vertrouwd met werken op afstand en online tools.

 Wat wij bieden 

 • Je krijgt de kans om de werking van een organisatie te stroomlijnen, samen met een driekoppig team en een ploeg van een tiental vrijwilligers.  
 • Er is een actieplan en begroting opgemaakt voor 2023 waarmee je kan starten.
 • Je persoonlijke groei en ontwikkeling binnen de organisatie staan centraal. Je ontvangt hiervoor de nodige begeleiding en ondersteuning.
 • We bieden je een deeltijdse tewerkstelling (60%) en een contract van onbepaalde duur aan. Halftijds is bespreekbaar. Indien je dat wenst bestaat de mogelijkheid om op freelancebasis als meewerkende coördinator op te treden.
 • Je kan rekenen op een verloning op basis van barema L1 van CAO 329.01 met inachtneming van anciënniteit, aangevuld met maaltijdcheques en gratis openbaar vervoer. 
 • Stripgids heeft een flexibel kantoor in Turnhout, maar ontplooit zijn activiteiten in heel Vlaanderen. Een combinatie met telewerk is bespreekbaar en wenselijk. 

 Voel jij je aangesproken?

Stuur je motivatiebrief met CV ten laatste op maandag 1 mei naar gro.sdigpirts@ofni.

Heb je vragen of wil je meer weten over de organisatie en de invulling van de functie? Contacteer ons dan via gro.sdigpirts@ofni of 0477 33 07 41.

 Stripgids hecht veel belang aan diversiteit en inclusie. We zijn op zoek naar een coördinator met een hart voor strips – ongeacht gender, functiebeperking, afkomst, levensbeschouwing, seksuele oriëntatie, leeftijd of diploma. 

Procedure
Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek, organiseren we een gesprek waar tijd wordt gemaakt voor kennismaking en om de functie te verduidelijken.

 

Persona