Expotip: Queer Graphics

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: Queer Graphics

Van 17 mei tot 5 november stelt het Design Museum Brussels Brussels Queer Graphics voor. Een tentoonstelling over de beeldtaal, die synoniem staat voor engagement, viering en activisme in de LGBTQI+ gemeenschappen in Brussel van de jaren 1950 tot nu.

Sinds zijn oprichting zet het Design Museum Brussels zich in om grafisch ontwerp te onderzoeken als een volledig onderdeel van design. Na The Paper Revolution (2017), Graphics 58 (2018) of recenter Punk Graphics (2020), richt deze tentoonstelling zich op de specifieke beeldtaal van de LGBTQI+ gemeenschappen

Brussels Queer Graphics is georganiseerd per thema (fabriceren, ontwrichten, (zich) herkennen, onthullen, informeren)

Dit thema situeert zich in de context van een dubbele verjaardag: de zeventigste  verjaardag van het Belgische cultureel centrum, de eerste homoseksuele groepering in België, ontstaan met dank aan een vrouw, Suzan Daniel (1918-2007), en de twintigste verjaardag van de mogelijkheid tot huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht.

Fabby

Sinds de jaren 1950 gebruiken de LGBTQI+ gemeenschappen in Brussel grafisch ontwerp en ontwikkelen ze een specifieke taal. Deze beeldtaal signaleert hun aanwezigheid en engagement rond een geheel aan gedeelde principes, identiteiten en waarden.

Het grafisch ontwerp bevindt zich tussen strijd en feest, agitatie en compromis, en promoot een alternatieve collectiviteit. Zowel in een feestelijk kader als bij een militante benadering zorgen deze grafische creaties voor een verhoogde zichtbaarheid van deze gemeenschappen, waardoor ze zich kunnen identificeren bij een specifiek publiek.

Brussels Queer Graphics is georganiseerd per thema (fabriceren, ontwrichten, (zich) herkennen, onthullen, informeren) en is het resultaat van een nauwe samenwerking met de academische wereld. Naast het team van het museum vinden we Valérie Piette, professor hedendaagse geschiedenis, David Paternotte, professor sociologie en talrijke onderzoek(st)ers van het STRIGES team, Structure de recherche interdisciplinaire sur l’égalité, le genre et la sexualité van de ULB. Ook Aline Baudet, professor geschiedenis van grafisch ontwerp aan La Cambre heeft zich bij hen gevoegd, omwille van haar expertise in militante grafische kunst.

Het ruime onderwerp maakte dat een keuze zich opdrong in het brede gamma aan voorwerpen rond deze thema’s. Pins, fanzines, T-shirts, flyers, condooms, lidkaarten, feestaffiches en pamfletten worden gebruikt in de tentoonstelling en de bijhorende publicatie. Het is de gelegenheid om 70 jaar beeldtaal van een rijke culturele geschiedenis, van het alledaagse en het activisme van individuen, gemeenschappen, verenigingen en LGBTQI+ groepen in Brussel, te omarmen.

Praktisch

Alle info vindt u op https://designmuseum.brussels/nl/brussels-queer-graphics-2/.
De expo loopt van 17 mei tot 5 november.