Expo over ‘De Knalgele Kubus’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expo over ‘De Knalgele Kubus’

In 2020 liet de Stichting Marc Sleen in het Marc Sleen Museum in de Zandstraat in Brussel een incubator bouwen waar recent afgestudeerde stripauteurs de kans kregen om te werken, hun projecten uitgeefklaar te maken en andere tekenaars te ontmoeten. Dit avontuur kreeg een naam in de geest van de verhalen van Nero&Co: de Knalgele Kubus.

De auteurs werden gerecruteerd uit de Nederlandstalige LUCA School of Arts en het Franstalige Saint-Luc, twee Brusselse hogescholen met een academische beeldverhaalopleiding. Van 2020 tot 2023 verwelkomde de Stichting Marc Sleen 13 artists in residence in de Knalgele Kubus: Helene Lespagnard, Stephan Louwes, Lode Peeters, Victor Pellet, Julia Reynaud, Anneka Robeyns, Kaylan Saro, Yasmine Stalpaert, Karolina Szejda, Eliot Vandenheede, Miel Vandepitte, Thibau Vande Voorde en Mattias Ysebaert.

Het verblijf betekende voor hen de start van een professionele carrière als stripauteur. Het succesvolle Knalgele Kubus project zit er nu op en met een kleine tijdelijke tentoonstelling in het museum blikken we terug op wat de ‘kubisten’ verwezenlijkt hebben. Deze expo gaat in het najaar op reis naar scholen en culturele centra.

Vanaf juni ’23 start een structurele samenwerking met het Belgisch Stripmuseum en transformeert het museum van ‘Museum Marc Sleen’ naar ‘Huis Marc Sleen’, ‘Maison Marc Sleen’, ‘Marc Sleen House’.

an 2020 tot 2023 verwelkomde de Stichting Marc Sleen 13 artists in residence in de Knalgele Kubus: Helene Lespagnard, Stephan Louwes, Lode Peeters, Victor Pellet, Julia Reynaud, Anneka Robeyns, Kaylan Saro, Yasmine Stalpaert, Karolina Szejda, Eliot Vandenheede, Miel Vandepitte, Thibau Vande Voorde en Mattias Ysebaert

De lokettenzaal wordt heringericht om ruimte te bieden aan ateliers voor jongeren. In de zomer zullen er striptekenkampen georganiseerd worden voor kinderen en vanaf september transformeert de ruimte tot een permanent atelier voor stripmakers, een residentie waar ook internationale auteurs ontvangen worden. De selectie gebeurt via een internationale call, die Brussel verder op de kaart zet als hoofdstad van de strip.

‘De schat van Hoeilaart’, het voormalige atelier van Marc Sleen, zal voor de toekomst bewaard blijven in de kelder van het museum. Het kan bezocht worden onder begeleiding van een gids en tijdens speciale events. 

Knalgele Kubus

Om het incubatorproject feestelijk af te sluiten geeft de Stichting Marc Sleen een luxedoos uit op een genummerde oplage van 150 exemplaren.

Deze box bevat fictieve Knalgele Kubus albumcovers van de 13 jonge artists in residence én 4 covers van Vlaamse stripauteurs die eerder een hommage aan grootmeester Marc Sleen brachten: Luc Cromheecke, Kim Duchateau, Willy Linthout en Dirk Stallaert.

Oplage: 150 ex, genummerd. Prijs: 49 euro

https://www.marcsleen.be/expo/de-knalgele-kubus/