Bekijk het colloquium ‘Nouveaux chemins de la bande dessinée’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bekijk het colloquium ‘Nouveaux chemins de la bande dessinée’

Twee weken geleden vond aan het prestigieuze Collège de France in Parijs het colloquium ‘Nouveaux chemins de la bande dessinée’ plaats. U kan het hele gebeuren herbekijken via de website van dat college.

Het doel van deze conferentie met de veelbetekende titel was om vanuit verschillende invalshoeken de balans op te maken van het stripverhaal in de Franstalige wereld. Deelnemers keken uit naar de esthetische dimensie, naar poëzie-strips, het groeiende belang van non-fictie en de interesse in nieuwe media. Kwamen eveneens aan bod: de staat van onderwijs en onderzoek, veranderingen in de markt, de diversiteit van uitgeversbenaderingen, de kwetsbaarheid van auteurs, het belang van bemiddeling, de promotie van erfgoed en originele platen…

Wat namen die u vast doen watertanden: Thierry Groensteen, Sylvain Lesage en Jan Baetens

Het Collège de France is een gerenommeerd onderzoeksinstituut in Parijs. Het maakt deel uit van de PSL Research University, lezen we op Wikipedia. Het is opgericht als Collège royal in 1530 op initiatief van de humanist Guillaume Budé (Budaeus) als instituut complementair aan de universiteit van Parijs. In 1870 kreeg het instituut de huidige benaming. Er wordt ook onderwijs gegeven aan onderzoekers en docenten. Het bijzondere is dat de meeste cursussen gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Vele bekende Franse wetenschappers en denkers bekleedden er een leerstoel, zoals Georges Cuvier, Henri Bergson en Michel Foucault.

Recent heeft Benoît Peeters een leerstoel gekregen. Dit colloquium, gewijd aan ‘de nieuwe wegen van de strip’, is een van zijn eerste wapenfeiten. U kan het hele gebeuren dus herbekijken via de  projectpagina van het Collège de France. Wat namen die u vast doen watertanden: Thierry Groensteen, Sylvain Lesage en Jan Baetens.

Via het programma klikt u op de verschillende onderdelen, daar kan u dan het desbetreffende deel herbekijken, in HD en met (Franse) ondertiteling, desgewenst. We geven u hier, bij wijze van smaakmaker, de introductie door Benoît Peeters.

logo Collège de France

In het jongste nummer van Stripgids leest u trouwens een puik overzichtsartikel van Jan Baetens (em. prof. van de KU Leuven) over academisch onderzoek over strips. Een aanrader!

Het programma en de opnames vindt u via: https://www.college-de-france.fr/fr/agenda/colloque/nouveaux-chemins-de-la-bande-dessinee