Lezing geschiedenis en strips: De Canon van Vlaanderen in 60 vensters ‘verbeeld’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Lezing geschiedenis en strips: De Canon van Vlaanderen in 60 vensters ‘verbeeld’

“Strips en literatuur: het is een vaak wat moeilijk huwelijk.” (Toon Horsten, Stripgids 37, 88) Zo zou je ook kunnen zeggen: “Strips en geschiedenis: het is een vaak wat moeilijk huwelijk.”

In Jan Cumps’ lezing ‘Geschiedenis en strips: De canon van Vlaanderen ‘verbeeld’’ wordt een geïllustreerd overzicht gegeven van de manier waarop onderwerpen in de zestig ‘vensters’ uit die canon (Canon van Vlaanderen) in strips worden ‘verbeeld’. Het was een aangename verrassing bij de lectuur van het boek (Borgerhoff & Lamberigts | De Canon van Vlaanderen in 60 vensters (borgerhoff-lamberigts.be) vast te stellen dat de auteurs op een aantal plaatsen zelf stripmateriaal gebruiken (p. 35, 166, 239, 308).

En het was al vlug duidelijk dat heel wat van de zestig ‘vensters’ aan strips konden worden gelinkt. Dat kan gaan om de ‘verbeelding’ van het hoofdthema, bijvoorbeeld venster 18, ‘Erasmus’, met de strip van Derks & Leisink, Erasmus in Europa; venster 40, ‘Paul Panda Farnana’, met de gelijknamige strip van Bathy, Paul Panda Farnana; venster 57, ‘De euro’, met de strip van Jef Nys, Jommeke en de euro. Het kan ook gaan om een bepaald deelaspect, bijvoorbeeld venster 53, ‘Le plat pays van Jacques Brel, met de strip van Vandersteen, De avonturen van Tijl Uilenspiegel, als illustratie van die figuur waarover een ‘focus’ in dit venster gaat.

Het was een aangename verrassing bij de lectuur van het boek De Canon van Vlaanderen in 60 vensters  vast te stellen dat de auteurs op een aantal plaatsen zelf stripmateriaal gebruiken

Vaak gaat het dus inderdaad om strips die helemaal aan een onderwerp zijn gewijd. Occasioneel wordt een onderwerp slechts als het ware terloops in een strip vermeld, bijvoorbeeld venster 26, ‘Keizerin Maria Theresia’. Er zijn geen strips over haar bekend, maar het ligt voor de hand dat we in dezelezing wordt verwezen wordt naar het recente album van Gilbert Declercq, Avec Mozart, waarin wordt uitgebeeld hoe de familie Mozart op bezoek gaat bij keizerin Maria Theresia in het kasteel van Schönbrunn.

Spaanse spook

Deze lezing wordt georganiseerd door Davidsfonds Kruisem, en heeft plaats op zaterdag 11 november 2023 om 14.30 uur in het ECC (European Cartoon Center),  René D’Huyvetterstraat 5c, 9770 Kruisem <https://www.ecc-kruishoutem.be/>

Meer weten? eb.nevueluk@spmuc.naj

Jan is o.a. auteur van het boek Laat ze strips lezen! Informatie en suggesties voor school, thuis en bibliotheek.
Daarnaast houdt hij al jarenlang trouw de index van ons tijdschrift bij. U vindt deze hier: https://stripgids.org/stripgids/index-stripgids/