Lerarendag: strips in de klas

Je bent hier:  Home » Nieuws » Lerarendag: strips in de klas

Hoe gebruik je strips en graphic novels in het secundair onderwijs? Leer er alles over tijdens een boeiende lerarendag in hartje Brussel.

Wist je dat is aangetoond dat strips en graphic novels, door hun gebruik van zowel tekstuele als beeldende taal, de hersenen op unieke wijze stimuleren? Daarnaast zijn ze de perfecte opstap voor onwillige en/of zwakkere lezers, omdat ze visueel aantrekkelijk zijn en schuwe lezers minder afschrikken dan een roman. Binnen de niet aflatende stroom van visuele berichten vormen stripverhalen bovendien de facto een papieren rustpunt, weg van knipperende meldingen, maar wél met inhoud en visuele stimulans.

Kortom, er lijkt meer dan ooit een rol weggelegd voor het gebruik van strips in de klas. Maar hoe ga je aan de slag? Welke strips horen thuis op jouw graphic novel leeslijst, en waarom? En hoe haal je als leerkracht het beste uit stripverhalen in jouw vakgebied? Je leert er alles over tijdens een boeiende lerarendag in hartje Brussel.

Hoe haal je als leerkracht het beste uit stripverhalen in jouw vakgebied?

Praktisch

  • Voor leraren secundair onderwijs uit alle onderwijsvormen en alle vakken, van het 3e tot het 6e jaar.
  • Deelnemen kost € 15, inclusief deelname aan een stripwandeling door Brussel voor partners en kinderen (zie onderaan), afsluitend drankje en een strippakket ter waarde van € 50.
  • Na betaling krijg je een bevestigingsmail met link naar een formulier waarmee je jouw persoonlijke lerarendag kan samenstellen. Geen mail ontvangen? Controleer dan zeker je spamfolder.
Kim - Aldegonne

Programma

09:30: Introductie met de Stripgids
10 graphic novels die je moet gelezen hebben. Een eclectische, educatieve selectie door Kurt Morissens (co-auteur van ‘Laat ze strips lezen! Informatie en suggesties voor school, thuis en bibliotheek’ (Uitgeverij Acco)).

10:00: Workshop 1 (aanbod zie hieronder)

10:45: Pauze

11:00: Workshop 2 (aanbod zie hieronder)

11:45: Vragenrondje: wat hebt u nodig om strips naar de klas te brengen?

11:50: Slotwoord

12:00: Afsluitend drankje

Workshops

Maak je keuze:

  • Het verhaal van Vlaanderen: het stripverhaal met tekenaar Frodo de Decker. Hoe adapteer je een Vlaamse televisiereeks naar stripvorm? Hoe zorg je tegelijkertijd voor entertainmentwaarde en historische correcte informatie? En waar dicteert de stripvorm aanpassingen tegenover de televisiereeks? Een kijk in de keuken achter de successtrip. 
  • Mythen en sagen in de strip met Lieze Drees van uitgeverij Daedalus. Ze gaan al eeuwen mee. We kennen ze uit Latijnse teksten, theatervoorstellingen of geschiedenisboeken. Ze behoren ook al ontelbare jaren tot het lespakket van veel scholen. In deze workshop leer je hoe stripverhalen een extra dimensie kunnen toevoegen aan lessen over mythen en sagen. De methodiek die wordt aangeleerd, kan nadien ook toegepast worden op diverse andere historische strips. 
  • Graphic novels: concrete lesopdrachten met Gino Bombeke (KULeuven).  Er zijn verschillende manieren om met strips en graphic novels aan de slag te gaan. Je maakt kennis met werkvormen om leerlingen het medium te leren onderzoeken en uitdiepen. Ook verken je concrete literatuuropdrachten die aansluiten bij de minimumdoelen Literatuur. 
  • De Brusselse stripmuren: erfgoed onder vuur met Tine Anthoni (Belgisch Stripmuseum). Bestudeer de stripmuren vanuit een dekoloniserend en feministisch perspectief. Deze sessie focust op de manier waarop strips tegelijkertijd gekoesterd erfgoed kunnen zijn en een getuige van waarden, normen en stereotypen uit het verleden. Hoe laat je leerlingen met een andere bril kijken naar beelden en zet je ook blikken in perspectief? Je leert aan de hand van een kijkwijzer en concrete opdrachten meer over de stripmuren vanuit de concepten multiperspectiviteit, identiteit en burgerschap.

Randprogramma

Partners en kinderen van leerkrachten kunnen om 09:30 verzamelen voor een stripwandeling door de Brusselse binnenstad. Terugkeer aan Muntpunt om 12:00.

Praktische info

dinsdag 31 oktober, 09:30-12:00

€ 15

Volwassenen