Boekvoorstelling ‘Scheisseimer’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Boekvoorstelling ‘Scheisseimer’

In 2009 perste de Gentse tekenaar en beeldhouwer Koenraad Tinel (1934) een verhaal uit zijn lijf dat hij al ruim zestig jaar verborgen hield. De 240 razende tekeningen uit ‘Scheisseimer’ tonen de kunstenaar als kind van collaborerende ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit beeldverhaal vol donkerte en mededogen, hartverscheurende ervaringen en verwoestende ontnuchtering, werd een onbedoelde mijlpaal.

Gent, 10 mei 1940. Koenraad is zes jaar oud als het Duitse leger België binnenvalt. Zijn familie is nazigezind en collaboreert zwaar met de bezetter. Bij de landing in Normandië slaat het gezin op de vlucht naar Duitsland. Een tocht die langs de verschrikkingen van de oorlog leidt naar een klein dorpje, niet ver van de Tsjechische grens. Als de Russen komen, moet de familie opnieuw vluchten, in omgekeerde richting. Met niet veel meer dan een emmer ter ontlasting.

Scheisseimer bleek een noodzakelijk boek vol donkerte en mededogen, hartverscheurende ervaringen en verwoestende ontnuchtering

Die Scheisseimer werd de mal voor een verhaal dat Koenraad Tinel in 2009 een eerste keer uit zijn lijf dreef, nadat het ruim zestig jaar diep onder zijn huid opgeborgen zat. Scheisseimer werd een theatervoorstelling van hetpaleis en een overrompelend beeldverhaal. In één razende geut van 240 vloeibare tekeningen toonde de kunstenaar hoe hij opgroeit in een kunstminnend gezin, op zijn schommel zit en aan de piano oefent met zijn joodse lerares Betty Galinsky. Maar ook hoe hij op de vlucht slaat, door bossen doolt, honger kent, bommen ziet vallen, steden en mensen ziet branden.

Scheisseimer bleek een noodzakelijk boek vol donkerte en mededogen, hartverscheurende ervaringen en verwoestende ontnuchtering. Een niet af te schudden verhaal, dat, in de loop van de vijftien jaar die volgden, door nieuwe ontmoetingen, oude vriendschappen en hervonden herinneringen is blijven uitdijen en verdiepen. En waarmee Koenraad Tinel vandaag nog dichter bij de rauwe kern kruipt die onuitwisbaar in de kunstenaar woont én onverwerkt in de samenleving doorleeft.

 

Op woensdag 4 oktober om 20 uur wordt het boek feestelijk gepresenteerd in kunstencentrum Viernulvier, de voormalige Vooruit, in Gent. Uitgever Ann Jossart en redacteur Kurt Snoekx leiden de avond in, daarna gaat Koenraad Tinel in gesprek met VRT-journaliste Phara de Aguirre en wekt hij enkele fragmenten uit het boek tot leven.

En op zondag 15 oktober om 15 uur gaat Koenraad Tinel in M Leuven in gesprek met schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten.