Grafixx 2023 in zicht!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Grafixx 2023 in zicht!

Wrijving geeft vonken! Deze herfst zoekt Grafixx naar spanningen binnen het werkveld van strip, illustratie en grafiek. De botsende ideeën van een nieuwe selectie internationale kunstenaars ontvouwen zich in tentoonstellingen, workshops, lezingen, screenings, performances en het onmisbare zine fest, met publicaties in kleine oplage van over de hele wereld — een zinderende boost voor oog en brein, voor jong en oud! Het festival voor beeldverhaal, illustratie en grafische kunsten. Op 17, 18 & 19 november in De Studio in Antwerpen.

Enkele highlights uit het programma van dit jaar

 

Lezingen

Het grote podium van Grafixx dient zich aan als een intieme plek waar kunstenaars hun verhalen, beelden en boeken presenteren. Gevestigde waarden en frisse stemmen trakteren je op het persoonlijke relaas van hun artistieke parcours, en delen inspiratie en hun nieuwste projecten.

Chris Ware (USA)

Tot zijn baanbrekende graphic novel Jimmy Corrigan hem wereldberoemd maakte, publiceerde Chris Ware strips in obscure blaadjes. Vandaag werkt Ware regelmatig voor The New Yorker, reist er een retrospectieve van zijn werk de wereld rond, en tekent hij naarstig verder aan drie graphic novels. voertaal: Engels

 

(c) Chris Ware - Centre Pompidou

Een zinderende boost voor oog en brein, voor jong en oud!

Sassafras De Bruyn (BE)

Sassafras De Bruyn illustreerde voor theater en televisie (Iedereen Beroemd), en trok met een live-performance het ganse land door. Het liefst schrijft en tekent ze kinderboeken. Haar warme beelden suggereren oneindige verhalen, tussen weemoed en humor, en zwaarte en tederheid in. voertaal: Nederlands

Tentoonstellingen

Natuur en cultuur, dag en nacht, hoog en laag: contrasten geven het leven reliëf. Ze kunnen leiden tot (innerlijk) conflict, maar ook tot kansen en inzichten. Deze kunstenaars en collectieven lieten zich door het festivalthema wrijving inspireren tot veelzijdige tentoonstellingen die knisperen, wringen en intrigeren.

Sophie Artz (DE) i.s.m. Goethe-Institut & dasKULTURforum

Sophie Artz analyseert de grens tussen wetenschap en kunst, en wat realiteit van fictie scheidt. Ze schept haar visuele wereld door tekenen als een vorm van denken te benaderen. Goethe-Institut en dasKULTURforum nodigen Artz uit voor een maandresidentie rond het festivalthema wrijving.

Yingda Dong (CH)

Yingda Dong onderzoekt hoe beeldtaal interculturaliteit kan integreren binnen illustratie. Hij gooit diverse materialen, technieken en tradities samen om zijn eigen levenservaring weer te geven. Zijn werken vormen een picturale ruimte voor de wrijving, versmelting en verwarring tussen culturen.

Workshops

Welkom in onze speeltuin. Hier gelden geen limieten in lengte, gekheid of artistieke ambitie. Een leger kundige begeleiders staat klaar om iedereen met creatieve goesting te helpen maken en inspireren. Proef van stop-motion, zeefdruk en fanzines maken, en geniet bovenal van het proces!

STOP MOTION BOX / REKKER (BE)

Met deze installatie van REKKER kan jong en oud vrij aan de slag met de basistechnieken van animatiefilm. Leef je uit met botsende ballen, vliegende vogels en ronkende raketten, en deel de resultaten op sociale media zodat familie en vrienden zich kunnen verbazen om jouw filmtalent.

FANZINES / Yassine de Vos (FR) i.s.m. Museum Plantin Moretus

Schrijf jij ook liefst je eigen regels? Geïnspireerd door Sister Corita Kent en het Plantin Moretus-archief, nodigt zinefanaat Yassine de Vos je uit om een typografisch beeld te bedenken. Samengebundeld met geboden van andere bezoekers krijg je een eigen(zinnig) Grafixx-wetboek…

Screenings

Stap in een eindeloze animatietrip en verdwijn even van de wereld.

Animatiecyclus

Bewonder puik studentenwerk naast kortfilms van internationale ambachtslui en ontdek de magie van analoge en digitale technieken. In een oogopslag glijd je van een psychedelische muziekvideo naar een hilarisch geanimeerde droom. Met werk van Aidan Koch (US), Caleb Wood (US), Damien Tran (DE), Daniela Sherer (UK), Dave Merson Hess (US), Georgia Bardi (UK), Iris Wildros (SE), Jonathan Djob Nkondo (UK),… De jongsten blijven uren zoet bij het magische menu geserveerd in de minicinema.

Performance
Op vrijdagavond kan je op Grafixx terecht voor een beeldende performance.

Frankie – L.I.A.R.

De leden van de band Frankie observeren het alledaagse in een zelfgebouwd laboratorium. Bijgestaan door een eend en een pratende hond bedienen de creatieve onderzoekers analoge apparatuur, instrumenten en installaties. Het proces leidt tot misverstanden en ontdekkingen, falen en botsingen, en absurde humor.

Zine fest

Een verse portie verrukkelijke small press wordt geserveerd op het zine fest van Grafixx. Boekenwurmen en beeldenjagers halen hun hart op bij een zorgvuldig gekozen selectie prentenboeken, strips en zines van internationale auteurs en spannende uitgeverijen.

Bries (BE)

Bries is een kleine, avontuurlijke uitgeverij uit Antwerpen die sinds 1989 de eindeloze mogelijkheden van grafische vertellingen in boekvorm exploreert. De uitgaven van Bries situeren zich in het grensgebied tussen strip, kunst en literatuur, en zijn bedoeld om te koesteren.

Enter Press Collective (IT)

Enter Press Collective is een groep illustratoren met een risografiestudio in Bologna. In zorgvuldig gekozen kleuren en variërende vormen geven ze zines uit met tekeningen en visuele kortverhalen, en drukken ze prachtige bonte posters, alles gemaakt door voornamelijk Italiaans grafisch talent.

Grafixx Graduates

Juryleden Isabelle Vandenabeele (LUCA Gent), Wide Vercnocke (LUCA Brussel), Sam Vanbelle (Sint Lucas Antwerpen) en Martha Verschaffel (KASK Gent) selecteerden eindwerken van vers afgestudeerd talent. Ontdek de beeldvertellers van morgen in de kelders van De Studio!

Sirien Salameh (BE) – geselecteerd door Wide Vercnocke

Sirien Salameh brengt met het kookboek Waar de Olijfboom Staat een ode aan haar moeder. Tussen de familierecepten door sijpelt een verhaal binnen over traditie, verlies, olijfbomen en bezetting. Met oliepastel en drogenaaldetsen kaart de illustrator zo ook de huidige situatie in Palestina aan.

Jasper Nollet (BE) – geselecteerd door Isabelle Vandenabeele

In tekeningen, sculpturen en keramische tegels verkent Jasper Nollet vrolijk de schoonheid en geneugten van een progressief universum. Hij bedient zich daarbij gretig van motieven uit sciencefiction. Aliens vormen met hun ongedefinieerde genderidentiteit de geknipte personages.

 

 

Martha-Verschaffel_zonnetje

Vind het volledige programma & tickets op grafixx.be