Leestip: ‘Zondag’

Je bent hier:  Home » Nieuws » Leestip: ‘Zondag’

Bries ging 2023 uit met een knaller van formaat (letterlijk en figuurlijk): ‘Zondag’, de nieuwe strip van Olivier Schrauwen! Het is de knotsgekke, larger-than-life gedetailleerde neerslag van een dag uit het leven van Thibault Schrauwen, neef van de auteur.

Die herfstdag in 2017 is geen willekeurig gekozen dag: het was een dag gevuld met doelloosheid, verveling, ledigheid, Voor Thibault was het weer een ‘verspilde dag’. Toen hij zijn neef Olivier erover vertelde, had die meteen door dat dit een ideaal onderwerp was voor een nieuwe grafische roman. 

Op aangeven van Thibault inventariseerde Olivier minutieus de gebeurtenissen van die bewuste zondag. Vervolgens ging hij praten met mensen die die dag met Thibault te maken hadden en noteerde hij ook hun verhalen. En uit al deze elementen construeerde hij de meesterlijke striproman ‘Zondag’.

Het doet enigszins denken aan De zondag des levens, een absoluut hoogtepunt in het werk van een andere speelvogel, Raymond Queneau (1903-1976). Het verhaal van deze novelle is onmogelijk samen te vatten, hoewel het een onverbiddelijke logica heeft. De lichte toon en de liefdevolle beschrijvingen laten zich nog het best vergelijken met de naïeve, spontane vrolijkheid die te zien is op oud-Hollandse schilderijen. Sommigen fluisteren dat er allerlei diepzinnigheid in Queneaus boeken te vinden is, maar in eerste instantie ontmoet de lezer sympathieke personages, humor en virtuoos taalspel.

Hoe dan ook, rep u naar de winkel (of de webshop van Bries) voor Zondag!

472 p. – gedrukt in 5 pantone kleuren – 20 x 26 cm – softcover met flappen – Otabind