Inschrijving van de stripkunst als immaterieel cultureel erfgoed in Brussel

Je bent hier:  Home » Nieuws » Inschrijving van de stripkunst als immaterieel cultureel erfgoed in Brussel

Wereldwijd staat België bekend om haar stripkunst. Kuifje/Tintin en Robbedoes/Spirou, om er maar twee te noemen, zijn tot ver over onze landgrenzen bekend. Het Stripmuseum was eind jaren ’80 één van de eerste plekken in Europa waar strips ook daadwerkelijk als kunstvorm werden tentoongesteld. Dankzij verschillende initiatieven in België, en in het bijzonder in Brussel (musea, festivals, opleidingen voor auteurs), werd het stripverhaal al geïnstitutionaliseerd als de Negende Kunst. Nu is het tijd om een stapje verder te gaan: de stripkunst verdient het om erkend te worden als cultureel immaterieel erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Wat is immaterieel cultureel erfgoed?

“Het immateriële culturele erfgoed (ICE) van het Gewest dekt praktijken (gebruiken en tradities, zegswijzen, sociale praktijken, kennis en knowhow) die aanwezig zijn op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, alsook de instrumenten, objecten, artefacten en culturele ruimtes die eraan verbonden zijn en die de gemeenschappen, groepen of individuen in het Gewest erkennen als deel van hun erfgoed.”

“De identificatie van de uitingen van het culturele en immateriële erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vloeit voort uit een zelfanalyse met de bedoeling de nog altijd zeer actieve elementen van onze cultuur te achterhalen die de Brusselse identiteit mee vormgaven.”

“Dit erfgoed, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, wordt voortdurend heruitgevonden door gemeenschappen en groepen afhankelijk van het milieu waarin ze verkeren, hun interactie met de natuur en hun geschiedenis. Het biedt hen een gevoel van identiteit en continuïteit, en helpt zo respect voor culturele diversiteit en menselijke creativiteit bevorderen.”

Bron : erfgoed.brussels.

 

“De identificatie van de uitingen van het culturele en immateriële erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vloeit voort uit een zelfanalyse met de bedoeling de nog altijd zeer actieve elementen van onze cultuur te achterhalen die de Brusselse identiteit mee vormgaven”

“Het stripverhaal, de negende kunst, is zonder twijfel een van de belangrijkste symbolen van Brussel en haar identiteit. Een echte Brusselse bijzonderheid, die nu eindelijk erkend wordt als immaterieel cultureel erfgoed”, zegt An Persoons, staatssecretaris voor Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook Isabelle Debekker, directrice van het Stripmuseum, is tevreden. Zij spreekt van “een noodzakelijke eerste stap naar erkenning”.

UNESCO

In een volgende stap wil Persoons de Belgische strip nu ook laten erkennen als VN-werelderfgoed. Ze wil samenzitten met de andere gemeenschappen met het oog op het indienen van een kandidatuur bij UNESCO. Persoons hoopt dat werk in 2029 af te ronden, op de honderdste verjaardag van de eerste Kuifje-strip.