50 jaar Stripgids – 25ste Bronzen Adhemar & grootste stripmuur van Vlaanderen

Je bent hier:  Home » Nieuws » 50 jaar Stripgids – 25ste Bronzen Adhemar & grootste stripmuur van Vlaanderen

Stripgids viert dit weekend (6 en 7 september) in thuisstad Turnhout haar 50-jarig jubileum, van de organisatie én van het gelijknamige magazine. Een gala-avond op vrijdag en een zaterdagmiddag met een matinee – het Bronzen Stripgids Salon – en de inhuldiging van de grootste stripmuur van Vlaanderen.

 

Vrijdagavond werd de 25ste Bronzen Adhemar in de Kuub – deel van cultuurhuis de Warande – uitgereikt aan Brecht Evens, één van onze grootste talenten en internationaal gelauwerde stripmakers. Daar werden ook de vorige 24 laureaten van de ‘Vlaamse Oscar voor het beeldverhaal’ in de schijnwerpers gezet met een korte terugblik op de laatste vijf decennia Stripgids.
VRT-journaliste Marjan Temmerman interviewde Merho en Judith Vanistendael over wat de prijs betekende in hun carrière. Oud-hoofdredacteur Toon Horsten bewees de onschatbare waarde van Jan Smet voor de strip in Vlaanderen. De begin dit jaar overleden Turnhoutenaar hield Stripgids in 1974 boven de doopvont. De avond werd geanimeerd met slam poetry van Tom Driesen en muziek van stripmaker Kim Duchateau, in 2007 zelf winnaar van de Bronzen Adhemar. Grafisch wonder Serge Baeken verbrak wellicht het record sneltekenen met 25 portretten van de laureaten op amper 5 minuten.
Brecht Evens was als prille twintiger al een vernieuwer in het striplandschap met ‘Ergens waar je niet wil zijn’, waarvoor Stripgids hem in 2009 de Willy Vandersteenprijs gaf. Hij blijft steeds opnieuw verrassen, niet in het minst met zijn recent album ‘De Bondgenoten’. Brecht mocht het 25ste bronzen beeldje ontvangen van stripkenner Joachim Pohlmann van het kabinet van cultuurminister Jambon en de bijhorende 10.000 euro van burgemeester Paul Van Miert. Zij openden ook de expo met zijn indrukwekkend werk in de Warande. De tentoonstelling is daar te bewonderen tot half november en verhuist in 2025 naar het Brussels Stripmuseum.
Heleen Driesen, coördinator Stripgids: “We zijn fier op wat Stripgids de voorbije halve eeuw verwezenlijkt heeft. We zullen ons, met de onmisbare hulp van onze partners, medewerkers en vrijwilligers blijven inzetten om de strip in Vlaanderen nog meer op een voetstuk te plaatsen.”
Zaterdagmiddag interviewen VRT-collega’s Marjan Temmerman en Saskia De Schutter zes Bronzen Adhemar-winnaars in de stedelijke bib. Na de lunch wordt de grootste stripmuur in Vlaanderen ingehuldigd aan de Hertenstraat in Turnhout, langs de spoorweg op vijf minuten fietsen van het station.
Cultuurschepen Astrid Wittebolle opent met trots en blikt terug op de laatste zes jaar waarin Turnhout zich weer sterk profileert als stripstad. Met het project Rock Paper Pencil weet de stad zelfs een heel nieuwe generatie beloftevolle stripmakers en illustratoren aan te trekken. Het stadsbestuur nam het initiatief en vond samen met Stripgids in Elia een bereidwillige partner voor dit indrukwekkend canvas op een ideale locatie buiten het centrum. Op de muur van 250m² staan vijftig figuren van hand van de eerste 24 laureaten van de Bronzen Adhemar. Het ontwerp is van Jan Bosschaert, zelf laureaat, het werd ingekleurd door Shirow Di Rosso en uitgewerkt op de muur door Art Mural.
Valérie Daloze, Head of Project Management bij Elia: “We hechten veel belang aan de inpassing van onze infrastructuur in de omgeving. Dit mooie project kwam dus als geroepen. Het kunstwerk kan dankzij de ligging langs de spoorweg en het fietsnetwerk door veel passanten bewonderd worden. We zijn erg enthousiast dat we de muur hier aan konden ontlenen en blikken terug op een positieve samenwerking tussen alle partijen.”
Stripgids pakt dit jubileumjaar nog uit met de uitreiking van de Willy Vandersteenprijs op 29 september in Breda, Stripgids Salons op 18 september in Gent en op 16 december in Hasselt, een feesteditie van Stripgids Magazine en het Rock Paper Pencil Festival met Stripgids Salon op 11 november in Turnhout.

.