Stripgids Salon weer te gast in De Krook

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids Salon weer te gast in De Krook

Het Stripgids Salon, de talkshow over strips met stripmakers en live publiek, strijkt na de succesvolle editie van vorig jaar weer neer in Gent. In Bibliotheek De Krook ontvangt VRT-journaliste Marjan Temmerman op 18 september 2024 om 19u30 het kruim uit de stripwereld. Zo komt Hanco Kolk, de Nederlandse stripgrootmeester bekend van o.a. Gilles de Geus, Meccano en S1ngle in haar Salon zitten, mag de in Gent wonende Miel Vandepitte honderduit praten over zijn tweede stripalbum Dystopolis, en zijn ook de tweelingzussen Frauke en Elke Leenhouwers te gast om het over hun debuut Na jou te hebben, een graphic novel over verlies.

 

“We zorgen altijd voor een line-up met zowel de grote en gevestigde namen uit de stripwereld als debutanten en opkomend talent”, aldus Kurt Morissens van Stripgids. “Dat lijkt me dit keer weer gelukt. Met Hanco Kolk hebben we een echte stripgrootmeester van onze noorderburen te gast. Zijn Gilles de Geus, Meccano, S1NGLE en zijn graphic novels met o.a. Kim Duchateau en Arnon Grunberg zijn allemaal toppers en kruiden de Nederlandse stripgeschiedenis. Zijn nieuwe strip Wat voorafging is net verschenen. Weer een pareltje.”

Hanco Kolk

“We zorgen altijd voor een line-up met zowel de grote en gevestigde namen uit de stripwereld als debutanten en opkomend talent”

DE LINK MET GENT

“Met Miel Vandepitte is er ook een link met Gent. Voor hem is het een thuismatch. Hij woont op vijf minuten wandelen van De Krook”, vertelt Morissens verder. “Drie jaar geleden debuteerde Vandepitte met Centralia, een album dat door critici de hemel in geprezen werd. Nu verschijnt Dystopolis en weerom verbaast Vandepitte met o.a. zijn waanzinnig gedetailleerde decors.” Echte debutanten zijn dan weer de tweelingzussen Elke en Frauke Leenhouwers die eind deze maand debuteren met Na jou. “Dat is een graphic novel  dat het verhaal van een verlies vertelt en waaraan de zussen tientallen jaren hebben gewerkt. Het is een woordloos verhaal dat probeert het ongrijpbare van liefdesverdriet bloot te leggen. Het biedt herkenning en troost waar woorden tekortschieten. Al zullen de zussen op het podium ongetwijfeld wel de woorden vinden”, lacht Morissens.

Elke en Frauke Leenhouwers

TERUG IN DE KROOK

“We zijn enorm verheugd dat we terug te gast mogen zijn in De Krook”, gaat Morissens verder. “Vorig jaar hebben we het Stripgids Salon voor het eerst in de bibliotheek gehouden en dat was een enorm succes. Toen de vraag kwam om het Stripgids Salon terug naar Gent te brengen, hebben we dan ook geen moment getwijfeld.”

WERVELENDE SHOW

“Het publiek mag zich sowieso aan een interessante en wervelende talkshow verwachten. Met VRT-journaliste Marjan Temmerman hebben we een presentatrice die het klappen van de zweep kent en een grote liefde voor het beeldverhaal heeft. Deelname aan het salon is bovendien gratis, al moet je je wel even inschrijven”, glimlacht Morissens.

Stripgids Salon in Gent vindt plaats op woensdag 18 september om 19u30. Inkom is gratis en om alles in goede banen te leiden is inschrijven verplicht: https://avansa-regiogent.be/activiteiten/stripgids-stripsalon

Miel-Vandepitte