“Fictie zegt vaak meer over de auteur dan autobiografisch werk”

Je bent hier:  Home » Nieuws » “Fictie zegt vaak meer over de auteur dan autobiografisch werk”

Morgen zaterdag lanceert Michiel van de Pol zijn nieuwe boek ‘Spotters’ op het KLAXON stripfestival. Waar zijn vroegere werk, zoals het met de Willy Vandersteenprijs bekroonde ‘Terug naar Johan’, vaak autobiografisch was, vertelt hij ditmaal het liefdesverhaal van de stille Frank en de flamboyante Julia. “Maar veel fictie zegt vaak meer over de schrijver of tekenaar, doordat eventuele zelfcensuur helemaal wegvalt”, vertelt Michiel. “Als ik het nu teruglees, zie ik zeker autobiografische elementen, zoals hoe de hoofdpersoon omgaat met zijn naderend vaderschap. In het boek is het wel veel extremer dan als ik het autobiografisch had gemaakt. Het mannelijke hoofdpersonage is gebaseerd op een vriend van me. Karakters in mijn boeken zijn vaak een samenraapsel van eigenschappen van mensen die ik echt ken.”

Het was al weer vier jaar geleden dat er nog eens een strip van de hand van van de Pol verscheen. Nochtans waren het idee en de eerste schetsen voor ‘Spotters’ er al snel na zijn vorige boek, ‘Scherpschutters’. “Maar ik verdien mijn brood als tekenaar, maak geen gebruik van subsidies en heb geen bijbaan. Gelukkig heb ik steeds meer opdrachtwerk de laatste jaren, mede dankzij Comic House, mijn agent. Consequentie is dan wel dat het maken van een boek wat meer tijd in beslag neemt. Mocht je denken dat het wel weer eens heel lang zou kunnen duren voor een volgend boek, dat zou best mee kunnen vallen: de werktitel voor de volgende is ‘De Gevoelige Mannenclub’ en het scenario is al af!”

In zijn eigen boeken mag Michiel dan al volledig zijn zin doen, voor zijn commerciële opdrachten moet hij rekening houden met de wensen van zijn opdrachtgevers. “Ik heb gemerkt dat ik het werken voor klanten erg prettig vind en niet alleen vanwege de financiële kant”, aldus Michiel. “Uitvinden wat iemand nou precies wil, soms het initiatief moeten nemen, een andere keer meer uitvoerend en je dus wat meer dienend opstellen, dat hele spel tussen opdrachtgever en tekenaar heeft een heel eigen en vaak aangename dynamiek. En als alles goed gaat heb je aan het eind van de dag echt iets voor iemand betekend, dat is ook heel prettig.”

‘Spotters’ wordt officieel gepresenteerd op zaterdag 30 april om 16u in stripspeciaalzaak Het Beeldverhaal in Amsterdam. Michiel van de Pol brengt die middag ook origineel werk, waaronder fake covers van toekomstige graphic novels en dagboekstrips, mee.