Je bent hier: Home » Documentatiecentrum

Vlaams Documentatiecentrum
voor de Strip

Op woensdag 27 februari 2013 opende Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip in de bibliotheek van Turnhout. Met een collectie van 2.500 naslagwerken over strips, aangevuld met de stripcollectie van ongeveer 25.000 titels van Bibliotheek Turnhout, is dit een documentatiecentrum van internationale betekenis.

In de collectievorming richt het documentatiecentrum zich voornamelijk op Nederlandstalige en Engelstalige titels, waardoor het complementair is met gelijkaardige centra in Europa.

De collectie wordt ontsloten via de catalogus van Bibliotheek Turnhout.

De kern van de collectie naslagwerken wordt gevormd door de collecties van Jan Smet en Patrick Van Gompel, twee pioniers van de Turnhoutse striporganisatie. Jan Van der Veken ontwierp de ex libris.

Tijdens de uitreiking van de Bronzen Adhemar aan Charel Cambré, op 9 april 2021, kreeg het centrum een nieuwe naam. Voortaan heet het het Centrum Jan Smet.

Je kan de catalogus hier raadplegen.

Stripgids heeft in het verleden ook een databank aan van alle recensies die in de tweede reeks van Stripgids (2006 – 2016) verschenen zijn.