Strip Turnhout


Recensie

Dagboek van een spook (Nicolas De Crécy)


De Franse stripmaker Nicolas De Crécy zet graag zijn stekels op. Hij verzet zich tegen verwachtingen die al te voor de hand liggen en kondigt af en toe zijn afscheid van de stripwereld aan. In dit omvangrijke boek, oorspronkelijk in 2007 verschenen, vertelt de auteur expliciet over zijn tekenkunst, eerst wat zeurderig, maar met de nodige humor en eindigend met een sterke ‘geloofsgetuigenis’. Hij kadreert daarmee twee eerdere gelegenheidsbijdrages tot een min of meer samenhangend geheel. Terzelfdertijd geeft hij een diepere betekenis aan die reisreportages, een genre waar hij, omwille van zijn onwaarschijnlijk sterke tekenwerk, vaak voor uitgenodigd wordt, maar dat haaks staat op zijn niet-realistische poëtica.

Het boek wordt vooral geschraagd door de reisreportage over de Japanse stad Nagoya, gemaakt voor de verzamelbundel ‘Japan. Japan door 17 auteurs’ (2005). Het spook uit de titel is in de eerste plaats het vreemde hoofdpersonage van dat verhaal, een typisch De Crécy-surrealistisch figuurtje, een soort amorfe blob, een concepttekening die moet uitgroeien tot een sportmascotte en daarvoor inspiratie zoekt in Nagoya. Al vlug wordt duidelijk dat we dit figuurtje moeten begrijpen als een verbeelding van De Crécy’s tekenwerk dat een eigen vorm moet vinden tegen zowel de bevreemdende, maar fascinerende visuele wereld van Japan als de commerciële verwachtingen in de stripwereld. Verderop in het boek, wanneer De Crécy de reportage over Nagoya verbindt aan een ouder reisverslag over Recife (gemaakt voor de bundel ‘La Bande dessinée part en voyage’, 2003), werkt de auteur die verbeelding verder uit om het over de beweegredenen van zijn tekenkunst te hebben. Heel precies kan hij het niet uitleggen, maar hij bevestigt zijn motivatie krachtig, en illustreert de waarde ervan in een droom/spook-sequentie waarin hij de tragische dood van een jonge vrouw een plaats kan geven.

Met zo’n surrealistische ingrepen injecteert De Crécy humor en emotie in die voor hem onbevredigende realistische stripreportages en tilt hij ze op een hoger plan. Terzelfdertijd biedt hij ons meer van zijn originele tekenwerk aan, in verschillende stijlen: de energieke schetsen uit Nagoya, de meer afgewerkte, zachte sepiatekeningen uit Recife.


Nicolas De Crécy
‘Dagboek van een spook’, Scratch Books, 224 blz., €27,90.

25 August 2015, 16:34 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina