P. Hans Frankfurtherprijs voor Hanco Kolk, Jean-Marc van Tol en Ronald Plasterk

Je bent hier:  Home » Nieuws » P. Hans Frankfurtherprijs voor Hanco Kolk, Jean-Marc van Tol en Ronald Plasterk

Hanco_Kolk_Foto_c_Michiel_Veenstra_highres

Hanco Kolk (foto Michiel Veenstra)

De P. Hans Frankfurtherprijs, uitgereikt aan een persoon of personen die zich in het afgelopen jaar op bijzondere wijze heeft of hebben ingezet voor het medium strip, wordt dit jaar uitgereikt aan Hanco Kolk (‘S1ngle’), Jean-Marc van Tol (‘Fokke & Sukke’) en Nederlands minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk.

Kolk en van Tol krijgen deze prijs omdat ze zich het voorbije jaar hebben ingezet om de strip in Nederland een groter bereik en waardering te geven. Zo hebben ze onder andere een stripopleiding in samenwerking met de Zwolse Kunstacademie ArtEZ opgezet en de Marten Toonderprijs (genoemd naar de geestelijke vader van Tom Poes) in het leven geroepen waar voor de winnende auteur een prijskaartje van € 25.000 aan vasthangt.  

Minister Plasterk ontvangt de prijs omdat hij de eerste Nederlandse minister is die de strip als volwaardige kunstvorm aanziet, vindt het Stripschap, de Nederlandse organisatie die de prijs toekent. De prijs wordt uitgereikt op 26 september op de Stripdagen in Houten. Ook de De Bulletje en Boonestaak Schaal 2009 (voor stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlands beeldverhaal) aan Ed van Schuijlenburg en de Stripschapprijs aan Barbara Stok worden die dag uitgereikt.

Speciale gast die dag is cabaretier Freek de Jonge die op de stand van het vakblad Stripschrift van 14-16 uur ‘De komiek’, een door Dick Matena getekende bewerking van De Jonges eerste one-man show.

Meer info over de Stripdagen in Houten vind je hier.