Prestigieuze Ridenhour Prize gaat naar graphic novel

Je bent hier:  Home » Nieuws » Prestigieuze Ridenhour Prize gaat naar graphic novel

Voor het eerst sinds zijn ontstaansgeschiedenis wordt de prestigieuze Ridenhour Book Prize uitgereikt aan een graphic novel. Begin deze week werd aangekondigd dat ‘Footnotes in Gaza’ van Joe Sacco het prijzengeld van $10.000 mag opstrijken.

De prijs draagt de naam van de Vietnamveteraan wiens brief aan o.a. enkele leden van het Amerikaanse congres, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse zaken, het My Lai-bloedbad (slachting van burgers door Amerikaanse soldaten in het Vietnamese My Lai) aan het licht bracht. De soldaat maakte daarna nog succesvol carrière in de onderzoeksjournalistiek. Hij stierf in 1998. De prijs wordt uitgereikt aan boeken die het algemeen belang beschermen, de sociale rechtvaardigheid bevorderen en die een rechtvaardige visie in de schijnwerpers zetten. Voorwaarden waaraan de graphic novel ‘Footnotes in Gaza’ van Joe Sacco, dat verslag doet van twee vergeten incidenten (de massale moord op de Palestijnen in Rafah and Khan Younis in 1956), voldoet.  Het uitwerken van ‘Footnotes in Gaza’ heeft hem zes jaar gekost. Eerder tekende en schreef de stripjournalist ook al de veel gelauwerde albums ‘Onder Palestijnen’ en ‘Safe Area Gorazde’.