Toonder Studio's in handen van erven Toonder

Je bent hier:  Home » Nieuws » Toonder Studio's in handen van erven Toonder

Toonder Studio's zijn in handen van de erven Marten Toonder

Toonder Studio's zijn in handen van de erven Marten Toonder

De Toonder Studio’s komen in handen van de erven van de Marten Toonder (1912-2005), de bekende Nederlandse tekenaar van o.a. ‘Tom Poes’. De Studio’s zijn gekocht door de Toonder Compagnie, het bedrijf van de erven dat al een groot deel van de auteursrechten van Toonder exploiteert. Dit nieuws werd bekendgemaakt door Toonders kleindochter Milou. 

Met de overname komen nu ook de auteursrechten van minder bekende strips zoals ‘Kappie’, ‘Panda’ en ‘Koning Hollewijn’ in handen van de familie. De erfgenamen hebben nu ook alle originele tekeningen in hun bezit en kunnen aanspraak maken op de naam Toonder Studio’s. Een van de eerste plannen van de erven is de minder bekende stripverhalen opnieuw uit te geven. Toonder Studio’s werd opgericht door Marten Toonder. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op het uitbrengen van stripverhalen, maar begaf zich later ook op het gebied van reclame en tekenfilms. Van 1947 tot 1951 bracht de studio het Tom Poes Weekblad uit. Grote namen uit de Nederlandse stripwereld zoals Piet Wijn, Hans G. Kresse en Dick Matena hebben gewerkt voor de Studio’s. Marten Toonder trok zich 45 jaar geleden terug uit de Toonder Studio’s en leefde teruggetrokken in het Ierse Greystones. Het bedrijf is sinds de jaren tachtig eigendom van het mediabedrijf Hoek en Sonépouse. De animatiestudio maakt ook bedrijfs- en reclametekenfilms, maar die werkzaamheden vallen buiten de overname.