Stripauteurs klagen stripsubsidies aan

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripauteurs klagen stripsubsidies aan

In een open brief gericht aan de minister van Cultuur op de website De Stripspeciaal-Zaak stellen vijf Vlaamse stripauteurs het beleid van stripsubsidies aan de kaak. Ze noemen de subsidies onomwonden concurrentievervalsing.
Marvano (o.a. ‘De eeuwige oorlog’, ‘Dallas Barr’), Griffo (o.a. ‘Vlad’), Ersel (o.a. ‘Pioniers van de nieuwe wereld’), Ken Broeders (o.a. ‘Apostata’) en Luc Cromheecke (o.a. ‘Plunk’, ‘Tom Carbon’) hopen met de open brief ‘een einde te maken aan de onnuttige scheppingsbeurzen en het oorspronkelijke idee, een decent sociaal statuut voor zelfstandige, professionele stripauteurs, weer op de agenda te zetten’.
In het inleidend schrijven beweren de vijf stripauteurs dat meerdere van hun collega’s achter het discours van de open brief staan maar dat ze die om uiteenlopende redenen niet wilden, konden of durfden te ondertekenen. De auteurs benadrukken dat ze het enkel hebben over de zogenaamde scheppingsbeurzen – Vlaamse stripauteurs die al een of meer stripalbums hebben gepubliceerd, kunnen elk jaar een scheppingsbeurs aanvragen – en niet over subsidies voor o.a. tijdschriften en festivals. Het enige wat stripsubsidies hebben gerealiseerd, is volgens de de auteurs concurrentievervalsing. Subsidies worden in de open brief ‘de doping van het strippeloton’ genoemd.
De volledige open brief, gelardeerd met stukken uit het essay ‘Het Verweesde Boekenbal’ van Karel van het Reve, vindt u hier.