Thé Tjong-Khing wint Max Velthuijs-prijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Thé Tjong-Khing wint Max Velthuijs-prijs

De Nederlandse striptekenaar en illustrator Thé Tjong-Khing wint de Max Velthuijs-prijs 2010, een driejaarlijkse oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Dat heeft het bestuur van de stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekendgemaakt.

Thé Tjong-Khing verdiende zijn sporen in de Nederlandse stripgeschiedenis vooral met ‘Arman & Ilva’, de klassieke sciencefictionstrip die hij op scenario van Lo Hartog van Banda tekende.  De avonturen van ‘Arman & Ilva’ worden momenteel  heruitgegeven door uitgeverij Sherpa. In 1970 nam Tjong-Khing de beslissing kinderboeken te gaan illustreren. “Naast mijn strips maakte ik al illustraties voor een paar boeken, maar slechts heel sporadisch, en ik kreeg het gevoel dat ik mezelf met ‘Arman & Ilva’ een beetje zat te herhalen”, vertelde Thé Tjong-Khing in Stripgids 13 nog. “Als Ilva schrok, deed ze dat op dezelfde manier als drie verhalen eerder. Als ze blij is, dan lijkt ze net op een tekening van twee plaatjes terug… Ik begon me te vervelen, en toen was er in die tijd een hele prestigieuze kinderboekenschrijfster, die zei: ‘Ik wil dat mijn boek wordt geïllustreerd door een striptekenaar.’ Dat was heel wat in die tijd, want als je strips las, dan was je dom. Of je werd dom. En zij zei: ‘Allemaal flauwekul.’ Die schrijfster was Miep Diekmann, en die heeft me erin getrokken.”

Thé Tjong-Khing illustreerde later ook voor onder meer Thea Beckman, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt en werd al meerdere malen voor zijn werk bekroond. Aan de Max Velthuijs-prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.