Willy Vandersteenprijs bekroont beste Nederlandstalige album

Je bent hier:  Home » Nieuws » Willy Vandersteenprijs bekroont beste Nederlandstalige album

De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar

De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar. (Foto AMVC Letterenhuis)

Vlaanderen en Nederland hebben er een nieuwe, prestigieuze stripprijs bij: de Willy Vandersteenprijs. Een nieuwe prijs in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem, respectievelijk de grootste stripfestivals van Vlaanderen en Nederland. De prijs bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar, en zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout.

De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout. De eerste uitreiking vindt op 4 juni van dit jaar plaats tijdens de Stripdagen in Haarlem.

De prijs draagt de naam van Willy Vandersteen (1913-1990) wellicht de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland en een van de grondleggers van de negende kunst in de Lage Landen. Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury. Verder zal de jury bestaan uit Hein Van Putten (art-director van de Volkskrant), Ineke Horst (uitbaatster Stripwinkel Sjors Dordrecht), Noël Slangen (communicatiespecialist en stripkenner), Jan Smet (stichter Bronzen Adhemar, Stripgids en het Turnhoutse stripfestival) en Frank Van Leemput (advocaat en stripkenner). De voorzitter van de jury leidt de debatten, maar is zelf niet stemgerechtigd. De jurering vindt begin mei in Turnhout plaats.