Martijn van Santen wint VPRO Debuutprijs 2010

Je bent hier:  Home » Nieuws » Martijn van Santen wint VPRO Debuutprijs 2010

'Werk in uitvoering' van Martijn van Santen wint de VPRO Debuutprijs

De Nederlandse tekenaar Martijn van Santen (1977) wint de VPRO Debuutprijs 2010, een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende stripdebuut, voor zijn debuutalbum ‘Werk in uitvoering’. De prijs wordt vrijdag uitgereikt tijdens de officiële opening van de Stripdagen Haarlem.

Het album ‘Werk in uitvoering’ van Martijn van Santen startte als een experimentele webcomic op zijn website Stortbak.net. Op onregelmatige basis breidde van Santen verder aan het verhaal. Dat bleek genoeg te zijn voor de Clickburgjury, die de strip in 2007 beloonde met Clickburg Webcomic Award in de categorie Beste verhalende webcomic. Het album – uitgegeven door zijn eigen uitgeverij Stortbak – wint nu de VPRO Debuutprijs en de daarnaan verbonden geldprijs van €2.500. De jury eert de jonge tekenaar omdat die met het verhaal – dat verschillende verhaallijnen bevat – niet de makkelijkste weg heeft gekozen. “Martijn van Santen (1977) heeft zich er niet makkelijk vanaf willen maken, hij schept in zijn buitengewoon intelligente en grappige debuut ‘Werk in Uitvoering’ een wereld waarin mensen, pratende dieren, dinosauriërs en een ei druk debatteren over semantiek, ambitie en creativiteit. Onderwijl drie verhaallijnen door elkaar heen verwevend: een reclameteam probeert een onmogelijk product aan de man te brengen terwijl hun baas vecht met zijn innerlijke demonen en een webcomic-tekenaar het opneemt tegen een discriminerende middenstander.”

De jury bestond uit stripmakers Sandra de Haan en Floris Oudshoorn, striplezer Stijn Schenk en stripjournalist Michael Minneboo, onder leiding van stripmaker Thomas Langedijk, ook wel bekend als Tommy A.