Spaanse striptekenaar Antonio Parras overleden (1929-2010)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Spaanse striptekenaar Antonio Parras overleden (1929-2010)

De Spaanse tekenaar Antonio Parras, bekend bij het grote publiek met zijn stripreeks ‘De haas van Mars’, is op woensdag 2 juni overleden. Hij werd 81.

Parras, in december 2009 nog te gast op het Strip Turnhout-festival, werd in 1929 geboren in Barcelona en zette zijn eerste stappen  in de stripwereld met werk in Spaanse magazines als El Globo (‘El Duende’) en KKO. Midden jaren ’50 verhuisde de Barcelonees naar Parijs. Daar ontmoette hij o.a. René Goscinny en Jean-Michel Charlier. Al snel tekende hij mee aan het wekelijkse stripmagazine Robbedoes waarvoor hij ondermeer ‘De verhalen van oom Wim’ tekende. Ook talrijke covers van de bekende stripreeksen ‘Tanguy en Laverdure’ en ‘Bob Morane’ zijn van zijn hand. Zijn eerste eigen, bescheiden succes kwam er met de reeks ‘De Onaantastbaren’, een reeks geschreven door Victor Mora en ondergebracht in de collectie Charlie van uitgeverij Dargaud. Het is echter met de stripreeks ‘De haas van Mars’, een spannende sciencefictionreeks geschreven door Patrick Cothias waarin de buitenaardse protagonist als grof wild wordt opgejaagd, dat Antonio Parras in Nederlandstalig gebied enige bekendheid verwierf. Later volgde nog ‘De verborgen grenslijn’, een samenwerking met scenarist Eric Juszezak.