'Flash Gordon'-tekenaar Al Williamson overleden (1931-2010)

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Flash Gordon'-tekenaar Al Williamson overleden (1931-2010)

De Amerikaanse striptekenaar Al Williamson, vooral bekend van comics als ‘Star Wars’ en ‘Flash Gordon’, is gisteren overleden. Hij werd 79.
Al Williamson kreeg in de jaren ’40 les van ‘Tarzan’-tekenaar Burne Hogarth die het talent van de jongeman onderkende. Hij gaf Williamson zijn eerste professionele opdrachten door hem enkele platen van ‘Tarzan’ te laten inkten. Zijn debuut verscheen in 1948 – Williamson was toen nog steeds maar 17 jaar – in ‘Heroic Comics #51’. Het betekende de start van een lange, succesvolle carrière. Na voor enkele andere opdrachtgevers gewerkt te hebben, werd hij ingelijfd door EC Comics. Zijn werk was onmiddellijk te bekijken in tal van EC Comics-titels maar vooral zijn bijdragen voor Weird Sciences en Weird Fantasy lieten het grote talent van de Amerikaan tot zijn recht komen.
Zijn grote doorbraak kwam er in de jaren ’60 toen Williamson de sciencefictionstrip ‘Flash Gordon’ tekende. In 1967 startte Williamson met de strip ‘Secret Agent X-9’, een reeks die hij twee decennia lang zou blijven tekenen. Op vraag van George Lucas, een grote stripfan, tekende de legendarische tekenaar de stripadaptatie van ‘Star Wars’. Tot zijn pensioen een paar jaar geleden was hij een veelgevraagd inkter van strips uit de Marvel Comics-stal. Williamson vervoegt een van zijn beste vrienden ‘Conan’-tekenaar Frank Frazetta, die verleden maand overleed.