Comictitanen Neil Gaiman en Todd McFarlane in de clinch over copyright

Je bent hier:  Home » Nieuws » Comictitanen Neil Gaiman en Todd McFarlane in de clinch over copyright

Links het Dark Ages Spawn-personage dat Todd McFarlane creëerde en volgens Gaiman sterke gelijkenissen vertoont met Medieval Spawn (rechts)

De Britse sciencefictionauteur Neil Gaiman en uitgever en medestichter van Image Comics Todd McFarlane, twee grootheden uit de superheldenindustrie, vechten een robbertje uit voor de rechtbank over de rechten van enkele strippersonages en de daaraan verbonden lucratieve royalties. En niet voor het eerst.

Begin 2000 immers stonden de twee al tegenover elkaar over een rechtenkwestie rond personages uit het populaire comicuniversum ‘Spawn’, een reeks waarin Al Simmons – vermoord door zijn baas – terugkeert als demon,  die Gaiman als gastschrijver had gecreëerd voor Todd McFarlane. Gaimans personages doken na de tijdelijke samenwerking regelmatig op in het ‘Spawn’-universum. En net daar wringt het schoentje. Volgens Gaiman had hij als co-auteur evenveel rechten op de personages als McFarlane en hij eiste dus zijn deel van de royalties op. De rechter gaf Gaiman gelijk en McFarlane moest de Britse schrijver als co-auteur erkennen en vooral de bijbehorende centen betalen. Over de juiste verdeling van het geld wordt nu nog steeds gediscussieerd. En nu start de Britse auteur een nieuw rechtbankgevecht.

Gaiman sleurt de Amerikaanse tekenaar terug voor de rechtbank. Weerom gaat het over een copyright-kwestie in het ‘Spawn’-universum. Gaimans beschuldiging betreft nu het feit dat o.a. het personage Dark Ages Spawn wel heel erg gelijkende trekken vertoond met Medieval Spawn, een personage die de Brit heeft gecreëerd.  Volgens de advocaat van Gaiman gaat het hier over een principekwestie, zo meldt Associated Press. Het geld dat de Brit er eventueel zou aan overhouden wordt aan een goed doel geschonken. Wordt vervolgd.