'Jan, Jans en de kinderen'-tekenaar krijgt eigen museum

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Jan, Jans en de kinderen'-tekenaar krijgt eigen museum

Jan Kruis, tekenaar van 'Jan, Jans en de kinderen', krijgt een eigen museum.

Jan Kruis, de geestelijke vader van ‘Jan, Jans en de kinderen’, krijgt over een paar jaar een eigen museum in de Nederlandse provincie Drenthe. Het gebouw, met de voorlopige naam De Hof van Jan, Jans en de Kinderen, zal naar alle waarschijnlijkheid een stek krijgen in het dorp Westerbork. 

”Een aantal jaar geleden is in de luwte een stichting opgericht om het plan te concretiseren’’, vertelt de 77-jarige Nederlandse stripauteur. ”Maar inmiddels zijn er al schetsen van hoe het eruit gaat zien. Met de provincie en de gemeente Midden-Drenthe praten we nu over de bestemmingsplannen en de financiering.’’ Het Jan Kruis-museum zal grotendeels in teken staan van zijn beroemde stripreeks ‘Jan, Jans en de kinderen’. Een grote collectie tekeningen en parafernalia over de beroemde Nederlandse stripfamilie zal worden tentoongesteld. De avonturen van ‘Jan, Jans en de kinderen’ worden al een tiental jaar door de Jan Kruis-studio getekend. Het Nederlandse stripzwaargewicht concentreert zich op andere tekenprojecten. Verleden week nog werd het tweede en laatste deel van zijn stripversie van Multatuli’s ‘Woutertje Pieterse’ gepresenteerd. Hiervoor bedacht Kruis een eigen plot omdat Multatuli het werk nooit had voltooid. Een selectie van de tekeningen van Jan Kruis is tot en met 2 januari 2011 te zien in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam. Het 112 pagina’s tellende album op groot formaat wordt uitgegeven bij De Bezige Bij en kost €34,90.