Buth, geestelijke vader van 'Thomas Pips', overleden (1919-2010)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Buth, geestelijke vader van 'Thomas Pips', overleden (1919-2010)

Leo De Budt, de geestelijke vader van ‘Thomas Pips’, is vanochtend overleden. Dat meldt Danny Dewilde van de Genste stripwinkel De Negende Kunst. De Budt, beter bekend onder zijn pseudoniem Buth, werd 91.

De Genste striptekenaar, geboren in 1919 in Den Haag (zijn ouders waren België voor de Eerste Wereldoorlog ontvlucht), staat vooral bekend om zijn strip ‘Thomas Pips’, die vanaf 1946 voor het eerst in de krant Het Volk verscheen. Later mocht zijn stripheld optreden in cartoons over De Ronde van Frankrijk, die nog tot 1982 in de krant zouden blijven verschijnen. De ‘Tour de France’-cartoons van Buth belichtten elke dag een speciale gebeurtenis uit de wielerwedstrijd. Kenmerkend voor de cartoons waren de muizen die Buth in de tekening verstopte. Rond ‘Thomas Pips’ brouwde Buth meer dan vijftig stripverhalen.

Maar Leo De Buth was veel meer dan dat. Van 1936 tot 1939 was hij de privé-leerling van schilder en illustrator Frits Van den Berghe, wiens ‘Brieven van Piereken’ (een striprubriek op tekst van schrijver-dichter Richard Minne, meer info hierover vindt u in het pas verschenen Stripgids 21) hij later zou overnemen. In de loop der jaren produceerde hij ontzettend veel strips, in uiteenlopende genres, onder meer op scenario van de bekende schrijver John Flanders/Jean Ray. Een vijftal jaar geleden kreeg Buth nog een grote overzichtstentoonstelling in Gent.