Toonder-archief naar Letterkundig Museum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Toonder-archief naar Letterkundig Museum

Het Nederlandse Letterkundig Museum in Den Haag verwerft het archief van Marten Toonder (1912-2005), de geestelijke vader van de avonturen van Tom Poes en Heer Bommel. Via een successieregeling komt de nalatenschap woensdag in handen van de Nederlandse staat, die het in beheer geeft aan het Letterkundig Museum.

Het gaat onder meer om om en bij de tienduizend originele ‘Tom Poes’-stripstroken, naast originelen van de reeksen ‘Panda’ en ‘Koning Hollewijn’. Daarnaast bevat de collectie schetsen, aanzetten, allerhande illustraties, vrijwel alle originele covertekeningen van de ‘Bommel-pockets’ van uitgeverij De Bezige Bij, tekstmanuscripten, correspondentie en tal van onderscheidingen. Ook materiaal uit de privésfeer maakt deel uit van het legaat.

Vanaf 1 december wijdt het Letterkundig Museum, op een boogscheut van het Haagse Station, een kleine expo aan de collectie, om de overdracht van het archief in de verf te zetten.