Bakuman (Obata & Ohba)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bakuman (Obata & Ohba)

Takeshi Obata en Tsugumi Ohba zijn namen die bij de meeste mangaliefhebbers een belletje zullen doen rinkelen. En als ze deze mangaka’s niet kennen, zullen ze zonder enige twijfel hun meesterwerkje ‘Death Note’ (in het Nederlands uitgegeven bij Kana) kennen. Na het einde van deze bestseller verdween het duo even onder de radar, maar na twee jaar kwamen ze toch weer samen en hielden ze een nieuw geesteskind boven de doopvont: ‘Bakuman’.

Mashiro en Takagi zijn twee kerels van 14 jaar die ontdekken dat ze een passie voor manga delen. Mashiro is een tekenwonder en het mangavirus is hem met de paplepel ingegeven via zijn oom die strips tekent. Takagi van zijn kant is de beste leerling van de klas en houdt ervan verhalen te schrijven. Romans schrijven vindt hij maar saai, mangascenario’s lijken hem hipper. Samen willen ze carrière maken en de beste manga ooit publiceren!

‘Bakuman’ is ondanks het eerder originele uitgangspunt een typische shonen manga (manga voor jongens) uit de school van het magazine Weekly Shonen Jump. Twee jonge helden die willen groeien in wat ze doen en daar alles voor over hebben – tot hun gezondheid toe. Uiteraard extra gemotiveerd door de aanwezigheid van een sterke rivaal. Plus uiteraard een vleugje romantiek. Wat ‘Bakuman’ echter zo boeiend houdt, zijn de onthullingen over het leven achter de schermen bij Weekly Shonen Jump.

‘Bakuman’ staat mijlenver af van ‘Death Note’, maar Obata en Ohba bewijzen wel dat ze ook in een heel ander genre een topper kunnen afleveren. (KS)

Takeshi Obata & Tsugumi Ohba
‘Bakuman’ (vier delen verschenen), Kana, 192 blz., €6,25.
(Franstalig, ook Engelstalige editie beschikbaar)
***