'Kuifje in Congo'-rechtzaak naar rechtbank van Koophandel

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Kuifje in Congo'-rechtzaak naar rechtbank van Koophandel

De rechtzaak rond 'Kuifje in Congo' moet behandeld worden door de rechtbank van Koophandel. (copyright Moulinsart/Casterman)

In de rechtzaak rond ‘Kuifje in Congo’, het album is volgens de in België wonende Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo racistisch, heeft het openbaar ministerie in kort geding uitgeverij Casterman en Moulinsart nv, dat de commerciële exploitatie van Kuifje beheert, gelijk gegeven in hun pleidooi dat het album  een commerciële daad is en dat de zaak dus moet voorgelegd worden aan de rechtbank van koophandel.   

Mbutu Mondondo en de Franse mensenrechtenorganisatie Conseil Représentatif des Associations Noires vinden dat het album ‘Kuifje in Congo’, en bij uitbreiding de herwerkte versie ‘Kuifje in Afrika’, racistische elementen bevat. Ze eisen dat het album niet meer verspreid wordt en mocht dat niet mogelijk zijn dat er een waarschuwing in de albums wordt gezet dat het boek discrimenerende feiten bevat. De strip mag van de twee eisers ook niet meer op de kinderafdeling van de bibliotheken liggen maar moet in de volwassenenafdeling aangeboden worden.

De procureur heeft nu beslist dat de zaak behandeld moet worden door de rechtbank van Koophandel. Er komt een beslissing over de procedurekwesties binnen de maand. (Bron: Belga)