'Asterix'-tekenaar in de clinch met zijn dochter

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'Asterix'-tekenaar in de clinch met zijn dochter

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, de co-auteur van de bekende stripreeks ‘Asterix’, beschuldigt zijn dochter Sylvie Uderzo van juridische intimidatie nadat ze een klacht indiende tegen onbekenden op verdenking van misbruik van zwakte binnen haar vaders entourage.

Met die klacht wil dochter Uderzo aantonen dat haar ouders het slachtoffer zijn van oplichters, die haar familie wil verwoesten en financieel wil plunderen.  “De waarheid is dat mijn dochter en haar man nooit hebben geaccepteerd dat ze verwijderd zijn uit het bestuur van uitgeverij Albert-Réne”, aldus Albert Uderzo, die samen met de in 1977 overleden scenarist René Goscinny Asterix en Obelix creëerde. “Sinds toen vallen ze mijn vrouw en ik lastig met een steeds toenemend aantal vergeefse procedures.  Het bedroeft ons ten zeerste dat onze enige dochter haar ondankbaarheid publiekelijk toont.”

Het is niet de eerste keer dat Uderzo in de clinch ligt met zijn dochter. Er was net nog een einde gekomen aan de ruzie tussen vader en dochter over de exploitatierechten van ‘Asterix’ aan Hachette Livre.

Ook daar bleek Sylvie dwars te liggen die haar deel van de rechten niet wou verkopen. Uiteindelijk ging ze voor een niet nader genoemd bedrag overstag. Een conflict dat al aansleepte sinds 2008. Lang heeft de vrede bij de familie Uderzo niet geduurd.