Jeroen Funke wint eerste strip-essayprijs

Je bent hier:  Home » Nieuws » Jeroen Funke wint eerste strip-essayprijs

De Nederlandse stripauteur Jeroen Funke, bekend als lid van het tekencollectief Lamelos, heeft de prijs voor het beste strip-essay gewonnen. De prijs werd voor de eerste keer uitgereikt. Funke won met zijn strip ‘Spruitjes, bier, leverworst’. Hij mocht 1.500 euro mee naar huis nemen.

De Jan Hanlo Essayprijzen, de tweejaarlijkse Nederlandse literaire prijs die essays bekroond, kreeg er in 2011 een prijs bij. Voor de eerste keer werd ook een prijs uitgereikt voor een media-essay, speciaal bedoeld voor essays die gebruikmaken van beeld, geluid en andere audiovisuele uitingen. Dit jaar lag het accent op het strip-essay. De nieuwe prijs is mede op initiatief van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in het leven geroepen. De jury, die bestond uit de Nederlandse stripintendant Gert Jan Pos, Gijs Assmann, Peter ter Mors en Margot Dijkgraaf, verkoos de strip ‘Spruitjes, bier, leverworst’ van Jeroen Funke.

“De winnaar is een stripkunstenaar die zich solo, maar ook met zijn collega’s onvermoeibaar inzet om de strip bij een zo groot mogelijk publiek te brengen”, aldus het jurryrapport. “Op hippe popconcerten en suffe stripfestivals, hij wil overal aan meedoen. Op een slimme manier manoeuvreert de tekenaar zichzelf in een commentaarpositie en op een speelse manier, zoals ooit ook de kunstenaars van de COBRA-beweging kunst tegemoettraden, gaat hij, geheel in het kader van het thema, op zoek naar welke zintuigen we kwijtraken als we ouder worden en opgroeien.”

Dit jaar werd voor de eerste maal een prijs uitgereikt voor een media-essay, in 2011 een strip-essay. De prijs is mede op initiatief van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in het leven geroepen. De jury stond onder leiding van Gert Jan Pos (Intendant strips van het Fonds), en bestond verder uit Gijs Assmann, Peter ter Mors en Margot Dijkgraaf.