Franse stripauteur Paul Gillon overleden

Je bent hier:  Home » Nieuws » Franse stripauteur Paul Gillon overleden

De Franse stripauteur Paul Gillon is gisteren, 21 mei 2011, op 85-jarige leeftijd overleden. Gillon is bekend van strips als ‘Schipbreuk in de tijd’, ‘De overlevende’ en het recente ‘De orde van Cicero’. In 1982 won hij de Grand Prix d’Angoulême, een van de belangrijkste stripprijzen in Europa.

Veertien jaar was Paul Gillon toen hij voor tijdschriften als Samedi-Soir en France Dimanche illustraties en karikaturen maakte. In 1947 begon hij te werken voor het stripblad Vaillant waar hij reeksen als ‘Lynx Blanc’, ‘Cormoran’ en ‘Wango’ overnam. Hij creëerde toen ook ‘Zoon van China’ en ‘Jeremie’, zijn eerste eigen reeksen. In 1964 startte Gillon, eerst op scenario van Jean-Claude Forest, zijn bekendste stripreeks ‘Schipbreuk in de tijd’. De reeks, waarvoor hij vanaf 1977 ook de scenario’s schreef, wordt aanzien als een van de grootste meesterwerken van de Europese strip. De Franse striptekenaar werkte in de loop van zijn carrière met tal van scenaristen. Met Patrick Cothias maakte hij ‘In naam van al de mijnen’ en met Dennis Lapière het tweedelige ‘De laatste knusse zaal’, dat verscheen in de prestigieuze Vrije Vlucht-collectie van Dupuis. Begin jaren 2000 tekende hij in de conceptreeks ‘De tien geboden’ van scenarist Frank Giroud het zevende album en maakte hij ook een album in ‘Quintett’, ook een reeks van Giroud. In 2004 startte hij met scenarist Richard Malka de nieuwe stripreeks ‘De orde van Cicero’ op. Hiervan zijn drie albums verschenen bij uitgeverij Glénat. Gillon werkte, al vechtend tegen artritis, volop aan het vierde album van de reeks maar zal nu nooit meer het einde kunnen tekenen. Volgens de Franse stripwebsite zou François Boucq de laatste tekenplaten afwerken. Paul Gillon vierde op 11 mei 2011 zijn 85ste verjaardag.