De stripvalies van Dirk Stallaert

Je bent hier:  Home » Nieuws » De stripvalies van Dirk Stallaert

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Dirk Stallaert.

Ik ben doorgaans niet zo’n aanrader, maar als ik dat – onder schot gehouden door uw redacteur – dan toch moet doen, ben ik geneigd volledige œuvres aan te bevelen, wat dan weer op een extra reiskoffer komt te staan.
Per auteur.
Daar schieten we niks mee op.

Zomaar een titel pikken uit de tientallen boeken van mijn favorieten doe ik niet, want ik kan moeilijk kiezen. Dus ga ik naar een kort reeksje dat eigenlijk integraal mee kan zonder noemenswaardige gewichtstoename en waar ik zeer veel plezier aan beleefd heb. Het is een zuiver theoretische aanprijzing, want die dingen zijn toch absoluut nergens meer te vinden. Daarbij zijn de lappen tekst onder de stroken zodanig volumineus dat veel lezers het eerder onder de roman- dan de stripliteratuur zullen rangschikken.

Zij dwalen.

Nog een aardigheidje aangaande mijn keuze, voor ik de titel prijsgeef: het gaat om een Nederlandse krantenstrip uit 1945 waarin alle elementen zitten die het latere werk van Marc Sleen, Willy Vandersteen en anderen voor mij zo aantrekkelijk maken. De personages: suffe nonkel, doortastende tante, twee kinderen. Een op het eerste gezicht gewone gezinssituatie, maar de van de pot gerukte absurditeiten vliegen je om de oren. Er wordt alsof het niets is naar de vier windstreken gereisd per ballon, walvis of andere minder gebruikelijke transportmiddelen. En niet te vergeten: de gezellige knusheid spàt van de prentjes.

Leest allen ‘De Avonturen van Pa Pinkelman en Tante Pollewop’, getekend door Carol Voges en geschreven door Godfried Bomans.

Goede reis.

Dirk Stallaert (Brussel, 1955), werkt samen met Urbanus aan de stripreeksen ‘Plankgas en Plastronneke’ en ‘Mieleke Melleke Mol’ en tekent ook mee aan ‘Suske en Wiske’. Met Erik Meynen maakt hij voor het maandblad voor ambtenaren Fedra de strip ‘Pakkeman & Poulet’.  In zijn lange carrière assisteerde Stallaert Jean-Pol bij ‘Kramikske’, Marc Sleen bij ‘Nero’ en Merho bij ‘De Kiekeboes’. Op scenario van Hec Leemans tekende hij de met veel lof overladen ‘Nino’-reeks. Dirk Stallaert won de Bronzen Adhemar in 1995.

Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.