De Stripvalies van Lectrr

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Lectrr

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Turnhouts stadstekenaar Lectrr.

Bij het lezen van het stuk van Luc Cromheecke wist ik onmiddellijk dat hij gelijk had. ‘Les Chronokids’ is de ultieme strip voor op vakantie in Frankrijk. Maar aangezien die tip al gegeven is, en in herhaling treden stom zou zijn, zou ik graag ‘Ghostopolis’ van Doug Tennapel willen aanraden, en bij verlenging eigenlijk al zijn werk. ‘Ghostopolis’ is daarbij het meest toegankelijke: zij het enkel en alleen al omdat het in kleur is. Het verhaal ga ik niet verklappen, dat zou onzin zijn. Maar bereid je voor op een hoogst humoristische, frisse kijk op het leven na de dood, met een zwierige en uit losse pols getekende stijl die weinig van zijn Amerikaanse collega’s hem nadoen. Tennapel tekent met liefde en dat spat van elke pagina af. 

Helaas is ‘Ghostopolis’ nog niet uit in het Nederlands (verschijnt in augustus 2011 bij uitgeverij Silvester, nvdr.), maar met de Engelstalige versie kunt u weinig kwaad doen. Het is een instant klassieker. 
Wie daarna de smaak te pakken heeft, zal snel zijn andere werk verslinden: ‘Power Up’ is geniaal, ‘Earthboy Jacobus’ magistraal en tegen de tijd dat ik al z’n titels opgesomd heb zit ik door de superlatieven. 
Ga gewoon naar de stripwinkel en vraag om Doug Tennapel. U zal er als een kenner worden ontvangen.

Lectrr (1973), pseudoniem van Steven Degryse, is sinds begin 2011 de vaste cartoonist van de krant De Standaard én is huiscartoonist van Stripgids, het tweemaandelijkse gratis tijdschrift van Strip Turnhout. Zijn werk verscheen ook in diverse binnen- en buitenlandse tijdschriften en kranten zoals o.a. Gazet van Antwerpen/Belang van Limburg, Woef en Algemeen Dagblad. De Gentenaar was ook een van de vaste tekenaars van de rubriek ‘Dag op Dag’ in het Woestijnvis-programma ‘Man bijt hond’. Zijn cartoons worden jaarlijks gebundeld in zijn ‘Hara Kiwi’-reeks, waarvan er ondertussen al 6 albums verschenen. Ook van zijn strookjesstrips ‘Lars!’ zijn twee albums verschenen. In september verschijnt het zevende deel van ‘Hara Kiwi’. Lectrr is Turnhouts stadstekenaar 2011. 

Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.