Ronald Grossey schrijft biografie van striptekenaar Bob De Moor

Je bent hier:  Home » Nieuws » Ronald Grossey schrijft biografie van striptekenaar Bob De Moor

Ronald Grossey, medewerker van Stripgids en onder meer bekend van het bekroonde boek ‘Studio Vandersteen. Kroniek van een legende 1947-1990’, legt momenteel de laatste hand aan een biografie van striptekenaar Bob De Moor (1925-1992). De Moor was niet alleen de geestelijke vader van Barelli, Cori de Scheepsjongen en Balthazar, hij werkte ook 35 jaar aan de zijde van Hergé. Hij speelde daarmee een belangrijke rol bij de totstandkoming van de naoorlogse ‘Kuifje’-verhalen, en tekende ook albums van de klassieke stripreeksen ‘Blake en Mortimer’ en ‘Lefranc’.

Het oorspronkelijke opzet van Grossey was een boek te maken over de geschiedenis van het weekblad Kuifje,de Nederlandstalige tegenhanger van Tintin. “Bob De Moor, die bij het weekblad Kuifje terechtkwam via de eerste Vlaamse hoofdredacteur Karel Van Milleghem, zou sowieso een van de belangrijkste figuren in het verhaal van het weekblad worden”, vertelt Grossey. “Maar gaandeweg schoof hij steeds meer naar de voorgrond. Bovendien ontdekte ik veel totnogtoe onbekend materiaal, zodat ik het plan om een monografie over het weekblad te schrijven stilaan heb laten varen en naar een biografie van Bob De Moor ben geëvolueerd. Al zal het boek uiteraard nog ruim aandacht besteden aan de geschiedenis van het weekblad Kuifje.”

Vanzelfsprekend zal de samenwerking met Hergé een belangrijke plaats in het boek innemen, maar ook zijn eigen werk, zijn jeugd in Antwerpen, zijn passie voor de zee, de vriendschap met Willy Vandersteen, de opening van het Brusselse Stripmuseum (Bob De Moor was de allereerste voorzitter) en de gebeurtenissen en spanningen na de dood van Hergé komen aan bod. “Bob De Moor stond bij het grote publiek altijd in de schaduw van Hergé”, zegt Grossey. “Hij was veel meer dan dat.”

Het boek, waarvoor Grossey ook kon putten uit het rijke archief van de familie De Moor, verschijnt begin 2013 bij uitgeverij Vrijdag, en kwam tot stand met steun van Strip Turnhout, uitgever van dit blad.