Paul Teng wint Stripschapprijs 2013

Je bent hier:  Home » Nieuws » Paul Teng wint Stripschapprijs 2013

Vandaag 10 oktober 2012 is de winnaar van de Stripschapprijs 2013 bekendgemaakt. De bekroning gaat naar Paul Teng, een Nederlandse striptekenaar die onder meer bekend is van Delgadito en De Telescoop. De Stripschapprijs is de belangrijkste stripprijs van Nederland en wordt volgend jaar voor de veertigste keer uitgereikt. De uitreiking vindt traditioneel plaats tijdens de Stripdagen in Gorinchem. De Stripdagen en de Stripschapprijs zijn een initiatief van Het Stripschap, een Nederlandse vereniging die het stripverhaal in al haar facetten wil promoten.

Paul Teng (°1955) is vooral bekend van zijn historische strips en avonturenverhalen. Hij startte zijn carrière begin jaren tachtig als scenarist en tekenaar van de avonturenreeks Delgadito, een verhaal over een indiaan die wordt opgevoed door blanken. Zijn vroege werk verscheen steeds in zwart/wit: pas vanaf het begin van de jaren negentig schakelde hij over naar kleur. Doorheen de jaren heeft hij samengewerkt met scenaristen als Jean-François Di Giorgio, Gerard Leever (eveneens Stripschapprijswinnaar) en Jean Van Hamme. Met deze laatste maakte hij zijn meest recente album De Telescoop, een grafische roman die in 2009 verscheen. De laatste jaren was het stil rond Teng, maar intussen werkt hij aan een nieuw project dat in september 2013 zal verschijnen: een strip over de Utrechtse schilder Jan van Scorel, geschreven door Jan Paul Schutten.

Paul Teng wordt in 2013 de veertigste winnaar van de Stripschapprijs. Hij volgt daarmee Eric Heuvel op. Eerder werden onder meer Erik Kriek, Marc Retera, Joost Swarte, Hanco Kolk, Kamagurka, Dick Matena en Marten Toonder bekroond met deze prijs. Tijdens de Stripdagen in maart 2013 worden naast de Stripschapprijs ook de Stripschappenningen voor de P. Hans Frankfurtherprijs en Albums van het jaar, en de Bulletje en Boonestaak Schaal uitgereikt. De winnaars van deze prijzen zijn nog niet bekend.