Twee graphic novels op shortlist Costa Book Awards 2012

Je bent hier:  Home » Nieuws » Twee graphic novels op shortlist Costa Book Awards 2012

Graphic novels situeren zich op het raakvlak tussen boeken en strips. Daardoor kunnen ze nieuwe wegen verkennen binnen beeldverhaal/literatuur, maar vallen ze ook vaak tussen twee stoelen. Literaire erkenning komt er weinig, en ook binnen de wereld van de ‘traditionele strip’ blijft de graphic novel over het algemeen eerder een randverschijnsel. Uitzonderingen zijn bestsellers zoals Marjane Satrapi’s Persepolis of Craig Thompsons Een deken van sneeuw.

Op het gebied van de erkenning van de graphic novel werd in het Verenigd Koninkrijk eerder deze week een stap in de goede richting gezet: op de shortlist voor de Costa Book Awards 2012 staan voor het eerst twee beeldromans. De genomineerde werken zijn Days of the Bagnold Summer van Joff Winterhart en Dotter of Her Father’s Eyes van Mary en Bryan Talbot. Het eerste boek maakt kans op de prijs binnen de categorie ‘romans’ en het tweede binnen de categorie ‘biografie’. Bryan Talbot sleepte in mei van dit jaar nog de 13de ‘Prix SNCF du polar’ in de wacht voor Grandville Mon Amour. Hij was daarmee de eerste stripauteur die die prijs in ontvangst mocht nemen.

Binnen het Nederlandse taalgebied haalde Brecht Evens begin dit jaar wel de longlist, maar niet de shortlist, van de Gouden Boekenuil. Hij werd genomineerd voor zijn graphic novel De Liefhebbers. Of de graphic novels op de shortlist voor de Costa Book Awards hun nominatie zullen kunnen verzilveren, zal op 2 januari 2013 bekend gemaakt worden.