Martijn Van Santen wint Plastieken Plunk 2012

Je bent hier:  Home » Nieuws » Martijn Van Santen wint Plastieken Plunk 2012

Vorige zaterdag, 17 november 2012, werd in Gent de winnaar van de Plastieken Plunk bekend gemaakt. De eer ging naar Martijn Van Santen met ‘Het ondernemersdilemma’. Hij mocht de trofee, ontworpen door Luc Cromheecke, mee naar huis nemen, en kreeg daarbovenop een geldprijs van 250 euro. Martijn Van Santen is een Nederlandse stripmaker die in 2010 al bekroond werd met de VPRO Debuutprijs: een tweejaarlijkse prijs voor het meest veelbelovende stripdebuut, die wordt uitgereikt tijdens de Stripdagen Haarlem.

Naast de officiële prijs werd er ook een ‘Plastieken Plunk’ publieksprijs uitgereikt. Die ging naar het duo Mathias Van den Berghe en Bram Vaassen voor ‘Ik ben beter alleen en een beetje verveeld’. Voor de publieksprijs kon gestemd worden via de website van de Plastieken Plunk; de winnaar van de trofee werd verkozen door een jury die bestond uit Natasja Van Loon, Nicolas Marichal en Wouter Porteman.

De Plastieken Plunk bekroont het beste Nederlandstalige of woordenloze korte stripverhaal, en werd het voorbije weekend voor de vijfde keer uitgereikt. De vorige winnaars waren Pinda (2008), Brecht Evens (2009), Erwin Kho (2010) en Frederik Van den Stock (2011). De prijs ontleent zijn naam aan een figuurtje dat bedacht werd door Luc Cromheecke en Laurent Letzer. De naam van de prijs, de ‘Plastieken Plunk’, is een knipoog naar de ‘Bronzen Adhemar’ die tweejaarlijks wordt uitgereikt tijdens het Strip Turnhout festival.

Op de website van de Plastieken Plunk kunt u de winnende verhalen (van de hoofdprijs zowel als de publieksprijs) nog eens nalezen.