In memoriam Spain Rodriguez (1940-2012)

Je bent hier:  Home » Nieuws » In memoriam Spain Rodriguez (1940-2012)

Gisteren, 28 november 2012, overleed de Amerikaanse undergroundtekenaar Manuel ‘Spain’ Rodriguez. Hij was 72 jaar en stierf aan de gevolgen van kanker. Zijn werk verscheen al vanaf de vroege nummers in Robert Crumbs Zap Comix, begin jaren zeventig. Rodriguez was een van de stichters van de ‘United Cartoon Workers of America’, een vooral door gedeelde ideeën bijeengehouden vereniging waar ook onder meer Art Spiegelman deel van uitmaakte. Hij is vooral bekend van zijn personage Trashman: een satirische antiheld die zich links op het politieke spectrum situeert. In 1994 verscheen My True Story, zijn autobiografie in stripvorm, en enkele jaren geleden nog een veelgeprezen biografie van Che Guevara onder de titel Che: A Graphic Biography. De tekenaar vocht al enkele jaren tegen kanker, maar dat weerhield hem er niet van om te blijven tekenen: ten tijde van zijn overleden werkte hij nog volop aan een nieuw project. Een uitgebreid interview met Spain Rodriguez vindt u hier terug.