Cosey bekroond met oeuvreprijs op stripfestival van Blois

Je bent hier:  Home » Nieuws » Cosey bekroond met oeuvreprijs op stripfestival van Blois

Op het jaarlijkse stripfestival in het Franse Blois, dat dit jaar van 23 tot 25 november plaatsvond, is de Zwitserse striptekenaar/-scenarist Cosey de winnaar geworden van de ‘Grand Boum – Ville de Blois’. Cosey (62) ontving de prijs als bekroning voor zijn volledige oeuvre. Eerder wisten onder meer Christian Lax (2011), Jean-Pierre Gibrat (2010) en Emmanuel Guibert (2009) deze prijs in de wacht te slepen. Cosey wint een geldprijs en zal de affiche voor de volgende editie van het festival ontwerpen. Tijdens die editie in 2013 zal naar goede gewoonte een uitgebreide expo aan zijn werk gewijd worden.

Cosey (pseudoniem van Bernard Cosendai) is vooral bekend van zijn reeks Jonathan, en daarnaast onder meer van Op zoek naar Peter Pan, dat in de collectie ‘Verhalen en Legenden’ van Lombard verscheen. Veel van zijn werk werd uitgegeven in de collectie ‘Vrije Vlucht’ van Dupuis; daaronder ook recent nog de integrale uitgave van De Azuren Boeddha.

Tijdens het festival in Blois werden ook nog een aantal andere prijzen uitgereikt. Het volledige overzicht van de winnaars vindt u hier. Traditioneel werd tijdens het festival eveneens de shortlist voor de ‘Grand Prix de la Critique 2013’ bekend gemaakt. De Franse uitgave van Judith Vanistendaels Toen David zijn stem verloor (David, les femmes et la mort) is een van de kanshebbers voor deze prijs. De andere genomineerden zijn L’Enfance d’Alan van Emmanuel Guibert, En silence van Audrey Spiry, Saison brune van Philippe Squarzoni en Un printemps à Tchernobyl van Emmanuel Lepage. De winnaar van de ‘Grand Prix de la Critique 2013’ wordt op maandag 10 december 2012 bekend gemaakt.