'De Duistere Steden' bekroond in Japan

Je bent hier:  Home » Nieuws » 'De Duistere Steden' bekroond in Japan

De Duistere Steden, de veelgeprezen albumcyclus van François Schuiten en Benoît Peeters, heeft in Japan de Gaiman Award gekregen voor de beste vertaalde strip. De reeks won de prijs vóór Superman: Red Son van Mark Millar (tweede plaats) en Muchacho van Emmanuel Lepage (derde plaats). In totaal waren 66 albums genomineerd voor de prijs, waaronder hoofdzakelijk Amerikaanse comics zoals Walking Dead of Batman maar ook onder meer Blueberry en De smurfen.

De Japanse uitgave van De Duistere Steden verscheen pas in 2011. In november was het auteursduo zelf nog in Japan: Benoît Peeters tekende er present voor een congres over strips aan de universiteit van Gakushuin en François Schuiten ging in het Institut Français in Tokio met architecten in debat over utopische architectuur.

De Duistere Steden is een reeks architecturale sciencefictionstrips die zich afspeelt in een wereld die lijkt op de onze maar er op cruciale punten van verschilt. Het eerste deel, De muren van Samaris, verscheen in 1983. Het (voorlopig) laatste deel was Herinneringen aan het eeuwige heden uit 2009.