Vlaamse Reuzen (5): Karel Verschuere vs. Willy Vandersteen

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Reuzen (5): Karel Verschuere vs. Willy Vandersteen

Volgende week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld zijn. Daarin ook de integrale interviews met Karel Verschuere en diens jarenlange werkgever, Willy Vandersteen. De breuk tussen de twee was totaal, maar in de Stripgids-interviews met hen werd wel voor het eerst uitgebreid over de werking van Studio Vandersteen gesproken. Hieronder een fragment uit het interview met Verschuere, en de reactie daarop van Vandersteen.

Karel Verschuere: “Kijk, er was maar één ding dat voor mij bestond in die tijd: strips. Ik gaf me volledig en de Studio Vandersteen heeft steeds mijn beste krachten gekregen. Aanvankelijk waren er ook geen problemen. Helemaal in het begin was Willy er ook mee akkoord dat mijn aandeel in de Studio naar buiten uit bekend gemaakt zou worden. De eerste ‘Bessy’-verhalen verschenen trouwens onder het pseudoniem ‘Wirel’, gebaseerd op onze voornamen WIlly en kaREL. Er bestond toen ook een contract, en op alle strips die in de tijdschriften gepubliceerd werden, kreeg ik de helft. Voor de albumuitgaven kreeg ik 20%. Dat was natuurlijk nog maar een fractie. Destijds had ik dus geen vaste vergoeding, maar een echt contract. De moeilijkheden zijn begonnen toen ik voor de tweede keer getrouwd ben en mijn eerste vrouw vermeld stond in dat contract als rechthebbende van de uitgaven in het geval er met mij iets zou gebeuren. Tsja, dat moest veranderd worden, nietwaar? En Vandersteen en ik zouden dat contract inderdaad veranderen. Het resultaat was dat ik toen mijn contract in vertrouwen heb afgegeven, maar dat ik sindsdien nooit een ander contract heb gezien. Dat was het fameuze gentlemen’s agreement dat ik met Willy Vandersteen heb gehad.”(Foto AMVC/Letterenhuis


Willy Vandersteen: “Verscheidene jaren hebben we goed samengewerkt. Er zijn, zoals gezegd, wel wat moeilijkheden geweest, maar vanaf het ogenblik dat hij thuis per stuk werkte, ging alles best. Je moest een beetje dwang uitoefenen. Verschuere voelde veel voor de western. Hij kende er heel wat van en bestudeerde ze. Daar is hij wel een hulp in geweest. De grote moeilijkheden met Verschuere zijn ontstaan nog voor de werkelijke Studio Vandersteen werd opgericht. Zij behoren tot zijn privéleven en we gaan die niet te ver uitdiepen. Het ging over een echtscheidingsproces dat aan de gang was en de man moest voortdurend op de vlucht. Toen ging het natuurlijk niet meer. Het gebeurde dat er twee, drie dagen geen strip in La Libre Belgique stond, omdat hij weer naar Oostende of weet ik veel gevlucht was om aan de vervolgingen van de advocaat van zijn vrouw te ontsnappen. Hij zat diep in nesten. Zo kon het natuurlijk niet verder. De man was niet meer te bereiken, kwam zo nu en dan weer eens opdagen en bij de krant begon men te reclameren. Per maand waren er ongeveer vier of vijf dagen dat er geen strip was. Dat wilden ze niet. Voor een krant is regelmaat een hoofdzaak. Toen heb ik Verschuere gezegd dat het in de gegeven omstandigheden niet meer verder kon. Hij heeft zich daar bij neergelegd. Op dat moment is het contract, dat agreement waar hij over spreekt, afgebroken. Omdat hij zelf zijn verplichtingen niet meer na kon komen, door het feit dat hij regelmatig op de vlucht moest. Dat contract bestond alleen voor ‘Bessy’. In het begin hadden we het zo beslist. Eigenlijk was het verkeerd. Maar door het feit dat hij niet in vaste dienst was, moest je die man vasthouden, je moest hem ergens binden… Daar kwam zelfs een beetje sociaal gevoel aan te pas… dat je dan later moet uitzweten… Gevoel wordt altijd afgestraft, je weet hoe dat gaat… Ik ben daar niet voor beloond. Ik heb hem een contract gegeven op een basis die ik geen tweede maal zal toestaan… Er kwam een eind aan doordat hij niet meer regelmatig kon werken, helemaal in de put zat en La Libre Belgique protesteerde.”

‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.