Vlaamse Reuzen (6): Toen Buth in het voetspoor van Frits Van den Berghe trad

Je bent hier:  Home » Nieuws » Vlaamse Reuzen (6): Toen Buth in het voetspoor van Frits Van den Berghe trad

Deze week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld zijn. Buth, de tekenaar van ‘Thomas Pips’, vertelt in het boek over zijn leermeester, de expressionistische schilder Frits Van den Berghe.

Buth: “Van den Berghe, een van onze grootste expressionistische kunstenaars, een intelligent man op vele vlakken, maakte een soort stripverhaal voor het dagblad Vooruit: ‘Album van Pierken’. Met een tekst in het Gents dialect van dichter en journalist Richard Minne. Het waren gags waarin een Gents boefje de belevenissen van zijn familie vertelde. Het was een voorloper van het Vlaamse beeldverhaal. Frits Van den Berghe, die mijn vader als leraar van de Gentse Academie goed kende, vroeg of hij niemand wist die zou kunnen helpen bij het tekenen van strips. Die man zag toen al in dat het beeldverhaal zich in Vlaanderen zou ontwikkelen en een zekere toekomst tegemoet ging. Ik studeerde nog en wilde geneesheer worden, maar ben toen op hun aanraden lessen gaan volgen op de Academie. Tot bij de dood van Frits Van den Berghe in 1939 ben ik diens privé-leerling geweest. Vooral wat het schilderen betreft, heb ik veel aan die man te danken.”

‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.