Sam Zabel and the Magic Pen (Dylan Horrocks)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Sam Zabel and the Magic Pen (Dylan Horrocks)

Met ‘Hicksville’ veroverde Dylan Horrocks in 1998 wereldwijd de harten van pers en publiek. Nu verschijnt eindelijk een nieuwe graphic novel. Zijn speelse variant op metafictie binnen de marges van de strip, blijft een genot om te lezen.

De Nieuw-Zeelander is duidelijk een man die nadenkt over zijn vak, maar nergens wordt hij te cerebraal. Na ‘Hicksville’ werkte Horrocks jaren voor DC Comics. Die tijd van maandelijkse deadlines putte hem uit en elk zelfvertrouwen in zijn eigen kunnen verdween. Nu en dan publiceerde hij nog kortverhalen of werkte hij aan langere vervolgverhalen, maar geen enkel van die verhalen kon hij afronden.

Sam Zabel is ook een stripmaker, en ook hij is de begeestering kwijt. Via een congres over literatuur komt Sam in contact met Alice. Zo leert hij het werk van de vergeten auteur Evan Rice kennen. Die oude verhalen spreken Sam aan, hij vindt er net zijn vroegere enthousiasme in terug. Via het bestaan van een magische pen ontspint zich een verhaal vol fantasie en vooral vertelplezier. Toch stokt het leesritme hier en daar. Door het jarenlange werken aan dit verhaal lijkt het alsof Horrocks er net iets te veel heeft willen in stoppen. (MB)


Dylan Horrocks
‘Sam Zabel and the Magic Pen’, Fantagraphics, 228 blz., ca. €26. (Engelstalig)