Ype: “Peter is een stemmetje in mijn hoofd geworden”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Ype: “Peter is een stemmetje in mijn hoofd geworden”

Ype Driessen kennen we als de man die de fotostrip terug credibiliteit gaf. In een van zijn grappen spelen de personages het gezelschapsspel ‘Wie is het?’ maar dan met mensen die ze kennen. Dat bracht appontwikkelaars Joost Lubach en Juul Spee op een idee en zo werd eind december Mutuals gelanceerd.

“Mutuals is een app waarin je probeert te raden welke gemeenschappelijke Facebookvriend je tegenstander heeft”, vertelt Ype. “Het lijkt inderdaad op ‘Wie is het?’, alleen ben je in Mutuals niet op zoek naar Bill of Anita, maar naar iemand uit je eigen vriendenkring. Het leuke is dat je ook inhoudelijke of gekke vragen kan verzinnen als ‘Zou je haar 100 euro lenen?’ of ‘Is-ie hot?’.” Voorlopig is Mutuals enkel beschikbaar voor iOS, de Android-versie is nog in ontwikkeling.

Afgelopen jaar verscheen ‘Groots’, het eerste deel van ‘De Uitgeverij’, met in de hoofdrol Peter Van der Heijden, de overleden uitgever van Strip2000. De reeks was er zonder Van der Heijden allicht nooit geweest en Ype schreef dan ook een ontroerend in memoriam voor hem. “Peter is eigenlijk een soort stemmetje in mijn hoofd geworden. Ik denk heel vaak ‘Wat zou Peter zeggen?’ Hij gaf mij veel energie en motivatie en dat is na zijn dood gewoon zo gebleven. Het blijft natuurlijk vreselijk verdrietig maar wat me wel heel veel goed doet, is hoe knap zijn vrouw Carolien en Kurt Morissens Strip2000 voortzetten.”

Het is dan ook bij Strip2000 dat in maart ‘Lat’ verschijnt, de negende bundeling van Ypes autobiografische strips. “Het gaat over het jaar dat mijn vriend Nico in Duitsland woonde en we een lange-afstandsrelatie onderhielden. Verder ben ik bezig met een aantal langere strips: een fotostripessay over ironie en een heel schattig verhaal over de avonturen van een knuffelhond. Ik heb ook nog steeds plannen voor een fotoroman maar er komen steeds dingen tussendoor, zoals nu weer Mutuals.”