“Als de dood me komt halen, is het 1-1”

Je bent hier:  Home » Nieuws » “Als de dood me komt halen, is het 1-1”

© Robin Schouten

Vandaag één jaar geleden overleed Peter Pontiac, geboren als Peter Pollman op 28 april 1951 in het Nederlandse Beverwijk. Pontiac maakte illustraties voor tijdschriften en kranten, vaak over muziek, en tekende autobiografische strips in de stijl van de Amerikaanse underground. Zijn boek ‘Kraut’ ging over het oorlogsverleden van zijn verdwenen vader. Postuum verscheen ‘Styx’, waarvoor Robin Schouten hem interviewde voor Stripgids 41.

Pontiac vertelde onder meer hoe zijn broer, stripjournalist Joost Pollmann, reageerde toen hij vertelde dat zijn volgende boek over de dood zou gaan: “Hij zei ‘Zou je dat nou wel doen? Ben je niet bang dat je de dood zo oproept?’ Daar maakte ik nog een tekening over, waarop ik heel stoer zeg ‘Ja, maar als de dood mij ooit komt halen, dan heb ik hem al gehad. En dan is het 1-1 in plaats van 1-0.’ Omdat het toch een heavy onderwerp is, heeft het nog tien jaar lang op de plank gelegen. Ik had eigenlijk geen idee op welke manier ik dat boek zou gaan aanpakken. Totdat ik in 2010 een ziekte bleek te hebben die niet of nauwelijks te genezen is: Hepatitis C.”

‘Styx’ verscheen in het najaar van 2015 bij Podium en werd positief onthaald. Uitgeverij Scratch brengt dit jaar ‘Blues’ uit, een verzameling illustraties als aanvulling op ‘Rhythm’, dat het meeste stripwerk van Pontiac bevat.