Peter van Dongen over Blake en Mortimer: “We hebben zelf een mailtje gestuurd naar Dargaud”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Peter van Dongen over Blake en Mortimer: “We hebben zelf een mailtje gestuurd naar Dargaud”

Studiemateriaal gemaakt door Teun Berserik

Peter van Dongen en Teun Berserik gaan een tweeluik van Blake en Mortimer maken op scenario van Yves Sente. Van Dongen brak bij het grote publiek door met het tweeluik ‘Rampokan’, waarin hij zich een bekwaam beoefenaar van de Klare Lijn toonde. Toch waren de Engelse personages van Edgar P. Jacobs geen jeugdhelden van de Nederlander: “Natuurlijk kende ik als kind wel enkele albums, zoals ‘Het Geheim van de Grote Piramide’, ‘Het Geheim van de Zwaardvis’ en ‘De Valstrik’, waar ik uiteraard van onder de indruk was. Maar wat de Klare Lijn betreft, las ik toch voornamelijk Suske en Wiske en Kuifje. Pas na mijn twintigste begon ik alles wat los en vast zat rond het tweetal te verzamelen.”

Opvallend is dat het duo niet gevraagd is door de uitgeverij maar zelf een mailtje gestuurd hebben naar uitgeverij Dargaud om zich voor te stellen. “Er is natuurlijk wel wat aan vooraf gegaan. Een paar jaar geleden was Theo van den Boogaard door Dargaud wél gevraagd een proefpagina te maken. Hij vroeg mij als zijn assistent maar ik had toen geen tijd en verwees hem naar Teun Berserik. Hun pagina werd afgewezen en vervolgens besloten Teun en ik dan maar zelf een poging bij Dargaud te wagen. We werden uitgenodigd twee proefpagina’s te maken, aldus geschiedde en met succes.”

Van Dongen en Berserik kennen elkaar al sinds begin jaren negentig, toen ze samen verhalen maakten rond Cat Banda voor stripblad Sjosji. “Ik verzorgde de lay-out van de pagina’s, Teun tekende alles uit”, beschrijft van Dongen de taakverdeling toen. “Nu gaan we beide de platen van Blake en Mortimer maken, eerst in potlood zodat we elkaar kunnen corrigeren en scherp houden en daarna in inkt. ‘Het Geheim van de Grote Piramide’ is ons voorbeeld, in die Klare Lijn willen we werken.”

Voor het zover is, werkt van Dongen nog zijn stripbewerking af van ‘Familieziek’, een novelle van Adriaan Van Dis. Die moet volgend jaar, bij de zeventigste verjaardag van de schrijver, verschijnen. “Ik ben er al sinds 2009 mee bezig, tussen de bedrijven door. Hopelijk krijg ik de komende twee maanden het inktwerk gereed van het eerste deel, in totaal 120 platen waarvan nog ongeveer 25 te gaan in inkt. Daarna beginnen Teun en ik aan Blake en Mortimer!”