Gerben Valkema over tien jaar ‘Elsje’: “Champagne! Broeva! Haro!”

Je bent hier:  Home » Nieuws » Gerben Valkema over tien jaar ‘Elsje’: “Champagne! Broeva! Haro!”

Tien jaar geleden bedachten scenarist Eric Hercules en tekenaar Gerben Valkema de eerste gags van Elsje. Vandaag verschijnt ze dagelijks in regionale en nationale kranten en wekelijks in striptijdschrift Eppo. “Die tien jaar zijn voorbij gevlógen”, blikt Gerben Valkema terug. “Ik had nooit gedacht dat Eric, Elsje en ik zomaar ineens in ons tiende jaar in de krant zouden zitten. Als je elke week 6 strookjes maakt merk je het niet maar we gaan straks al richting de 3000 stripjes. En daar komen dan nog extra dingen zoals de A4 albums met gags die in de Eppo verschenen, het Elsje boek ‘Oenk!’, strips voor onder andere de Scouting, honderden cartoons en nog veel, veel meer bij. Los daarvan hebben we dankzij Elsje ook enorm veel leuke dingen meegemaakt, de mensen die we op stripbeurzen aan de stand te spreken krijgen, zijn verreweg de beste en leukste uit stripland!”

Begin maart verschijnt ‘Elsje maakt geschiedenis’, een bundeling van de beste strookjes waarin Elsje door haar makers in een ander tijdperk werd gedropt. “Het is leuk om met de gezichtsuitdrukkingen van een subtieler plotje te spelen maar het is toch ook wel érg leuk om een sabeltandtijger in de strip te tekenen. Of bloeddorstige Hunnen, Vikingen, noem maar op. Voor een tekenaar zijn dat wel de krenten in de pap, natuurlijk. Dat straalt ook wel op dit geschiedenis-album af, dat plezier. Maar het is de afwisseling die alles fris houdt. Als ik alleen maar geschiedenisstrookjes zou tekenen zou dat vervelen.”

Naast ‘Elsje maakt geschiedenis’ staat er nog een boel meer gepland tijdens dit jubileumjaar. “Extra albums, een prachtig Elsje beeldje, een groot formaat Elsje album met originele strook, Elsje is de eregast op de stripbeurs in Gouda, we zijn bezig met een expositie in het nieuwe Stripmuseum in Rotterdam,” somt Gerben op. “En niet te vergeten de feestjes die we dit jaar gaan geven. Champagne! Broeva! Haro!”

Elsje figureert ook op de poster die Valkema tekende voor De Nieuwe Stripdagen in Rijswijk, naast tal van andere bekende stripfiguren. “Erg leuk om ze te tekenen en de grote tekenaars te bestuderen, erg leerzaam. De truc zit er in om de figuren gelijkend te tekenen maar er toch je eigen draai aan te geven. Lastig karwei soms maar ik heb het idee dat ik er steeds wat beter in wordt. Los daarvan is een poster of cover ontwerpen altijd een leuke afwisseling, of dat nu voor de Stripdagen, de Eppo of een album is.”