De stripliefde van Serge Gainsbourg

Je bent hier:  Home » Nieuws » De stripliefde van Serge Gainsbourg

Vandaag 25 jaar geleden overleed Serge Gainsbourg in zijn woning in Parijs aan een hartaanval. De Franse zanger en liedjesschrijver had al sinds zijn jeugd een grote voorliefde voor strips. Hij genoot met name van ‘Pim, Pam et Poum’, de Franse vertaling van de belhamelreeks ‘The Katzenjammer Kids’ die in ‘Le journal de Mickey’ verscheen. Met hun onschuldig uiterlijk trokken de tweelingen Pam en Poum ten strijde tegen gezaghebbende volwassenen, waarbij ze fikse porties onnozeliteiten niet schuwden. Het klinkt als de blauwdruk van Gainsbourgs eigen carrière.

De invloed van strips sijpelde ook door in de teksten van Gainsbourg. Zo staat op het album ‘Initials B.B.’ uit 1968 ‘Comic Strip’, een voor die tijd innovatieve song door onomatopeeën. In de videoclip wandelt de wulpse Brigitte Bardot tussen de tekstballonnen terwijl Gainsbourg haar probeert te verleiden: “Viens petite fille dans mon comic strip, viens faire des bulles, viens faire des wip, des clip, crap, des bang, des vlop et des zip, shebam, pow, blop, wizz”.

In onderstaand filmpje vertelt Gainsbourg over zijn persoonlijke band met strips. Auteurs zoals Walt Disney, Hergé en Moebius passeren de revue.